the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Cristián Berríos
  6. 2013
  7. ERZ House / Cristián Berríos Arquitecto

ERZ House / Cristián Berríos Arquitecto

ERZ House / Cristián Berríos Arquitecto
ERZ House / Cristián Berríos Arquitecto, © Gustavo Burgos
© Gustavo Burgos

© Gustavo Burgos © Gustavo Burgos © Gustavo Burgos © Gustavo Burgos + 17

  • Collaborators

    Carolina Cabrer, Mario Carvajal
  • Structural Engineering

    Mauricio Delgado
  • Sanitary Engineering

    Marcelo Valenzuela
  • Scale Model

    Rodrigo Ceballos, Marcos Aravena
  • Clients

    Rosanna Zapata y Eduardo Framm
  • Site Area

    10.000 m2
  • More Specs Less Specs
© Gustavo Burgos
© Gustavo Burgos

Text description provided by the architects. The house is located on a hill that marks the edge of Ranco Lake in Futrono, in the south of Chile. Given this great tension with the views, the house is located perpendicularly, seeking to create a "front" to the generous views. Foreseeing the difficulty of supervision during construction, we made an inventory of local construction systems and thereby tried to standardize a language with prospective builders. Wood construction is customary in the site; our accommodation was to set against a strict modulation of the extensive and quiet volume, in sharp contract with the sinuous and diverse geometries of the landscape.

© Gustavo Burgos
© Gustavo Burgos

The high base is a new dimension to look at, and also serves to dispel the distance from the edge of the water when one is sitting. This support also works as a "back support" to the wooden structure on its south-west side; an exposed concrete wall 2.10 m high contains service facilities; we propose a thick and habitable wall for service enclosures.

Planta
Planta

Access in the center of the house connects to the individual and common rooms, it is the meeting place for the inhabitants; the dimension of this "lobby" and its views make this transit space becomes a location of ambiguous permanence.

© Gustavo Burgos
© Gustavo Burgos

A narrow corridor leads to the rooms which are reached by going down two steps; a raised edge contains the beds and works as a low sill. The circulation towards common areas is defined bound by the large windows; the visual relationship with the landscape expands.

Elevación
Elevación

A single flat roof is the large formal link with the geometry of the slope; both angles are repeated bending the directionality to the vast landscape that dominates the site.

© Gustavo Burgos
© Gustavo Burgos

The expression of the exposed concrete and the proposal of a deliberately oversized wood structure is intended to stimulate the aesthetic and tectonic experience of the building, over the minimum size necessary for the structure. The homogeneity of the volume, in its exterior condition, disappears in the sum of interior instances that the house proposes, seeking to intensify the sensory experiences of its users.

© Gustavo Burgos
© Gustavo Burgos

View the complete gallery

About this office
Cite: "ERZ House / Cristián Berríos Arquitecto" [Casa ERZ / Cristián Berríos] 23 Apr 2015. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/622310/casa-erz-cristian-berrios-arquitecto/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.