the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Paul Raff Studio Architects
  6. 2014
  7. Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects

Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects

  • 18:00 - 20 April, 2015
Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects
Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects, © Ben Rahn / A-Frame Inc.
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

© Steve Tsai © Ben Rahn / A-Frame Inc. © Ben Rahn / A-Frame Inc. © Ben Rahn / A-Frame Inc. + 22

    • Interior Design

      Paul Raff Studio
    • Structural Engineers

      Neumann Associates Limited
    • Mechanical Engineers

      Bowser Technical Inc.
    • General Contractor

      Severn Woods
    • Property Area

      404 sq m (4344 sq ft)
    • Total House Size

      356 sq m (3,837 sq ft) including basement, 232 sq m (2,500 sq ft) not including basement
    • More Specs Less Specs
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    Text description provided by the architects. Situated on a narrow lot in a leafy neighborhood, Counterpoint House is a lofty, light-filled home for a family of four. After immigrating to Toronto from Europe, the family searched extensively, but could not find a house they wanted to live in.

    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    They then engaged the architect Paul Raff, and discussed their wish list: open, interconnected living spaces with a strong sense of connection to the garden, trees, and sky. The clients wanted a home that would seamlessly enhance a family’s experience of working, studying, playing music, cooking and dining together.

    Environmental Building Section
    Environmental Building Section

    Their desire for a home designed for family life resulted in the compact and tailored form of Counterpoint House. Its function and flow facilitate the many family-oriented endeavours the clients sought. At the same time, the unusual split level stepping of its upper floors and bold window openings create a feeling of expansive spaciousness.

    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    Natural light is one of the main drivers of the design. The upper levels of the house are set back from the street face of the building allowing a large south-facing clerestory window to flood the middle of the house with sunlight.

    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    The south face of the house also features a sculptural grace note and architectural device: a solar reflector screen on the front façade made up of 220 “light shelves.” The aluminum light shelves are horizontal slats which have a high coefficient of reflectivity. Their highly polished top surfaces bounce sunlight deep into the space. It imbues the interior with a glow and a dynamic pattern of shadows and reflections that shift across the space over the course of the hours and seasons. In the two children’s bedrooms on the top floor, the screen provides privacy from the street. From the exterior, it becomes a refractive silky fabric veil to the second floor façade.

    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    Concept Section
    Concept Section

    “South light in a northern climate is wonderful for helping heat the house in winter, but can create too high a glare to be comfortable,” says architect Paul Raff. “The solar reflector screen solves that, while creating a dynamic play of delicate shadows, which to me is the visual equivalent of harp music.” With south facing basement windows, and a view of the front garden, the lower level offers a light-filled comfortable get-away for the many family members who often visit from abroad. They have their own kitchenette, two bedrooms and washroom to call their home away from home.

    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    Passive solar and passive ventilation design principles combine with a high-performance building envelope (composed of SIPS: structurally insulated panel system). This results in a small footprint, low impact building. Wherever possible, the architect and owner deployed local and non-toxic building materials. Wall-to-wall and floor-to-ceiling glazing on the ground floor frame a view into the shade garden on the north side of the house. A clerestory window on the upper level illuminates the staircase and master bedroom with soft northern light.

    © Ben Rahn / A-Frame Inc.
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    The daylight strategy helps produce a house that is comfortable, beautiful, energy efficient, and which the owners describe as “uplifting.” After moving in, the owners cancelled their first vacation travel plans because they simply wanted to be in their new home. Designed to accommodate a future installation of an elevator, the owners plan to live there well into their dotage. Their wish list was more than fulfilled. With its unique form, natural light and view, Counterpoint House creates a bold, fresh architectural expression. The house respects the scale and character of the century old neighborhood while still presenting a strong, modern statement with perfect, handsome proportions.

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Counterpoint House / Paul Raff Studio Architects" 20 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/620758/counterpoint-house-paul-raff-studio-architects/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments
    © Ben Rahn / A-Frame Inc.

    复调住宅 / Paul Raff Studio Architects

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.