All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Campus
  4. New Zealand
  5. Architectus
  6. 2013
  7. Building 303 / Architectus

Building 303 / Architectus

  • 20:00 - 16 April, 2015
Building 303 / Architectus
Building 303 / Architectus, © Simon Devitt
© Simon Devitt

© Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt © Simon Devitt + 21

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. Building 303, located at the corner of Princes and Wellesley Streets in central Auckland, occupies an important gateway position at the interface between The University of Auckland’s City Campus and the CBD.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The brief called for a full seismic upgrade as part of a complete refurbishment of the building that would feature various work space types, breakout spaces and research laboratories. 

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Extensive undergraduate laboratories are located at the upper level of the podium overlooking the Park to the west and the new Plaza Extension to the east. Significant work was undertaken to co-ordinate the various disciplines to ensure the large number of extract flues serving the labs could exit on the east side of the podium, above the Plaza Extension ETFE roof and away from the Park to the west. At level 4 of the tower a red vierendeel truss bridges the gap between building 303 and the adjacent building 301 further supporting social exchange and collaborative working across the different departments in each building.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Automated opening windows in the tower façade operate in conjunction with forced  cool outdoor air reticulation via the existing services core risers to provide an effective low energy night purge cooling cycle utilising the building mass. To optimise the cooling benefits much of the building’s structural concrete has been exposed in the refurbishment. During the day opening windows allow occupants individual control of their personal environments.  

Section
Section

A new entry and transparent permeable edge to Princes Street replaces the original concrete balcony with its blank wall to the street. Above this new sunshades replace the original tower elements which were removed due to material degradation. In the centre of the tower facade, facing Albert Park and the harbour beyond, a large 'balcony window' accommodates breakout spaces and allows views of the life of the campus within.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Building 303 / Architectus" 16 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/620142/building-303-architectus/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.