We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

AMB House / Jacobsen Arquitetura + Bernardes Arquitetura

AMB House / Jacobsen Arquitetura + Bernardes Arquitetura

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 17

Guarujá, Brazil
  • Architect In Charge:Paulo Jacobsen
  • Design Team:Fabiana Porto, Edgar Murata, Henrique Carvalho, Marina Nogaró.
  • Team:Eza Viegas, Tatiana Kamogawa
  • Site Area:1310m²
  • City:Guarujá
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The AMB House is situated on the coast of São Paulo, Guaruja City in the middle of the Atlantic Forest. From the street you can only see one of the three floors of the house because the terrain has accentuated slopes that give different views of an almost untouched natural landscape.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The most common situation, where the rooms are upstairs and social rooms are downstairs, was reversed on the design of this residence. On the entrance of the house we have a hall that serves as a mezzanine overlooking the double ceiling living room with proximally 6,00m height and wood frame glass windows with a view looking at the swimming pool and the forest. In the lateral of the hall, the balcony outside is surrounded by large wooden bench, serving as a protection.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

In the intermediate floor are the social areas: the living room and dining room, which join the outdoor kitchen, outdoor deck and infinity swimming pool. Downstairs is the intimate area with five suites. It is this strategy of reversing the usual array of social and intimate area that makes the rooms, even overlooking the sea, have the privacy afforded by the trees that are at that level.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The house can be called the balcony house with large glass panels that allow visual contact with the surrounding areas of the residence and the natural landscape of the region. The windows of the rooms have wooden Cumarú shutters .This wood is also present on the deck of the balconies and floors of rooms.  In the living room two bamboo plants sprout from the middle of the floor, bringing the forest into the house

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Floor Plan
Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

This is how the house shows its relationship with the local landscape, barely visible through the dense forest in the access road, but grows and can be seen on the other side along with the look of a coastline and a stunning tropical forest.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "AMB House / Jacobsen Arquitetura + Bernardes Arquitetura" 15 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/619720/amb-house-bernardes-jacobsen-arquitetura> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.