the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Cumulus Studio
  6. 2014
  7. Pumphouse Point / Cumulus Studio

Pumphouse Point / Cumulus Studio

  • 18:00 - 14 April, 2015
Pumphouse Point / Cumulus Studio
Pumphouse Point / Cumulus Studio, © Stuart Gibson
© Stuart Gibson

© Adam Gibson © Adam Gibson © Adam Gibson © Adam Gibson + 35

  • Civil

    Gandy & Roberts Engineers
  • Hydraulic

    Gandy & Roberts Engineers
  • Structural

    Gandy & Roberts Engineers
  • Electrical

    TBS Engineering
  • Mechanical

    TBS Engineering
  • Fire Engineering

    Castellan Consulting
  • Acoustic

    Vipac
  • Building Surveyors

    Green Building Surveyors
  • Environmental

    Red Sustainably
  • Builder

    Mead Con
  • More Specs Less Specs
© Adam Gibson
© Adam Gibson

Text description provided by the architects. Located just inside the Tasmanian Wilderness World Heritage Area, Pumphouse Point was originally constructed as part of Tasmania’s hydro electric scheme and has been unused for over twenty years before being redeveloped. 

© Adam Gibson
© Adam Gibson

The redevelopment, which has already become a signature project for Tasmanian tourism, involved the adaptive reuse and refurbishment of two existing, heritage listed, off-form concrete art deco buildings - ‘The Pumphouse’ and ‘The Shorehouse’ - into a wilderness retreat. 

Section
Section

The Pumphouse, a three storey building originally constructed in the 1940s to house pump turbines, sits on Lake St Clair at the end of a 250m concrete flume which is its only connection to land.  The Shorehouse, located at the start of the flume on the edge of the lake, was constructed at the same time and accommodated offices and a maintenance workshop for the turbines.  Eighteen new guest suites have been inserted within the existing concrete building envelopes - twelve of these are located in The Pumphouse and the remaining six are within The Shorehouse.  The Shorehouse also accommodates the prep kitchen and main communal lounge / dining room.

© Adam Gibson
© Adam Gibson

Only minimal work has been done to the exterior of the buildings.  This is a deliberate response to maintain the high heritage value of the existing buildings and to emphasise the contrast between the new interiors and the exterior - their distressed condition a testament to the harsh environment in which they are located. 

First Floor Plan
First Floor Plan

The approach to The Pumphouse building, surrounded by mountains and water, heightens the anticipation and sense of arrival.  Guests pass through solid metal doors into the entry foyer - an intermediate zone through which guests are brought gently into the comfort of the suites from the rawness of the wilderness outside.   The twelve studio-sized suites run lengthways down the two outer wings, leaving the central core devoted to communal lounge areas on each level, open at both ends so that the sight-line that begins from the flume continues through the building.

© Adam Gibson
© Adam Gibson

A simple neutral palette has been used throughout in order to characterise a rugged simplicity and uncomplicated comfort into which the guests retreat.  The untreated rough-sawn hardwood and exposed servicing pipework of the entry and common spaces subtly give way to more refined Tasmanian timber veneer panelling and exposed bent copper plumbing in the suites.  These items also allude to the history of the place - the timber formwork of the off-form concrete and water once pumping through the core of the building.

© Sharyn Cairns
© Sharyn Cairns

The project has been achieved on an extremely tight budget in a remote location which required a large amount of site servicing and infrastructure.  Simple construction techniques were utilised and opportunities for standardisation and prefabrication sought through joinery and fittings.  Working within existing enclosures that were originally designed for very different functions, a large amount of effort was spent manipulating the internal spaces to balance private and common spaces.. Significant co-ordination was also required to ensure an efficient structural solutions that worked with the high acoustic performance required for the suites.  

© Adam Gibson
© Adam Gibson

View the complete gallery

About this office
Cumulus Studio
Office
Cite: "Pumphouse Point / Cumulus Studio" 14 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618932/pumphouse-point-cumulus-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Stuart Gibson

摇篮山别墅 / Cumulus Studio