the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Singapore
  5. RT+Q Architects
  6. 2013
  7. Green Collection / RT+Q Architects

Green Collection / RT+Q Architects

  • 21:00 - 13 April, 2015
Green Collection / RT+Q Architects
Green Collection  / RT+Q Architects, © Albert Lim KS
© Albert Lim KS

© Albert Lim KS © Albert Lim KS © Albert Lim KS © Albert Lim KS + 22

  • Developer

    Green Collection Pte Ltd
  • Builder

    Jetco Construction Pte Ltd
  • C&S Engineer

    PTS Consultants
  • M&E Engineer

    Elead Associates Pte
  • Quantity Surveyor

    WS Surveyorship Pte Ltd
  • Cabinetry Consultants

    Team Decoral Pte Ltd, Shan Yang Enterprise
  • Landscape Consultants

    Japan Landscape Consultants Ltd
  • More Specs Less Specs
© Albert Lim KS
© Albert Lim KS

THE CHALLENGE OF THE LAND AND SITE

While the land faces the golf course to the north, it is nonetheless a challenging long and narrow strip of land at the fringes of sentosa cove development.

© Albert Lim KS
© Albert Lim KS

The task was to design a series of 'terrace-houses' fronting the main road to the south and the golf course to the north. As the land was also undulating and hilly, the challenge was also to design a 2-story strata development with a common basement driveway and access.

© Albert Lim KS
© Albert Lim KS
Type A Unit Plans
Type A Unit Plans
© Albert Lim KS
© Albert Lim KS

THE CHALLENGE OF AUTHORITIES MANDATE

Sentosa cove development guidelines impose regulatory control over setbacks, shape and form of roof, as well as materials and colours that can be used. The challenge was to mediate and balance between these guidelines and
the aesthethic intentions of the architectural design.

© Albert Lim KS
© Albert Lim KS

THE CHALLENGE OF IDEOLOGY AND AESTHETICS

The intent was to design an alternative type of architecture as a visual counterpoint to the prevailing standards of aesthetics in
sentosa. Design moves were kept to a minimum where the front facades are reduced to wall and the rear simplified to skin, materials and colours were also kept simple to provide for uniformity and order. Ideologically, the architecture was conceived as a 'back-drop' to the existing physical environment, with a less moves but bigger moves.

© Albert Lim KS
© Albert Lim KS

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Green Collection / RT+Q Architects" 13 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/618587/green-collection-rt-q-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.