the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Colombia
  5. Juan Felipe Uride de Bedout
  6. 2011
  7. Silletas Park / Juan Felipe Uribe de Bedout

Silletas Park / Juan Felipe Uribe de Bedout

  • 14:00 - 3 April, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Silletas Park / Juan Felipe Uribe de Bedout
Silletas Park / Juan Felipe Uribe de Bedout, © Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P

© Juan Ricardo Ramírez P © Juan Ricardo Ramírez P © Juan Ricardo Ramírez P © Juan Ricardo Ramírez P + 44

  • Architects

  • Location

    Km 2 vía Don Diego, reserva Piedras Blancas, El Retiro, Antioquía, Colombia
  • Coordinator

    Gerardo Olave Triana
  • Design Team

    Gerardo Olave Triana, Álvaro Criollo López, Andrés Castro Amaya
  • Project Area

    92600.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Design Team Collaborators

    Marcela Montaño, Est. Verónica Ríos Botero, Est. Juliana Castañeda González
  • Project Development Phase

    Alejandro Ochoa Gómez, Paul Jaramillo, Matías Dalla Costa
  • Project Development Phase Collaborators

    José Ignacio Castellitti, Guido Hernández, Matías Silvero, Jan Henao, Santiago Oliveros, Carlos Criollo, Juliana Castañeda González
  • Construction and Architectural Supervision Phase

    Álvaro Criollo López
  • Structural Design

    Luis Bernardo González, Edison Betancur H.
  • Cost and Budget Analysis

    Arq. Lilia Mesa Mejía
  • Bioclimatic Studies

    PVG arquitectos, Arquitectura más verde
  • Electrical and Lighting

    PVG arquitectos, Juan Carlos Salazar ,Héctor Bedoya
  • Plumbing

    : PVG arquitectos, Casa sana limitada
  • Client Company

    Caja de compensación familiar de Antioquia.
  • Total Budget

    US$ 21.100.000
  • More Specs Less Specs
© Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P

Text description provided by the architects. The challenge of this project was to design a park of 130 hectares in the middle of a forest reserve of 1760 hectares declared cultural heritage of the nation. The park should serve as a recreational, environmental and cultural model without affecting the forest; it should respect and integrate the cultural value given by the pre-existence of archaeological sites, and should include and exalt the value of the tradition of the chair makers of the region, a cultural heritage of the nation.

General Plan
General Plan

Guaca del Sol - Corte BB Kiosko - Corte 3 Silletas - Fachada Lateral Master Plan + 44

We chose a design strategy that discarded rigorous physical pre-figuration, which would make difficult the intervention of different specialists during design, construction and implementation. We created a system of game chips that understood the territory as a great game board, which allowed us to execute a series of strategic moves as the variables appeared.

© Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P

The three main chips or parts were: the Silleta to connect the theme of flowers (21 proposed, seven built), the Centipede to give sensitivity to environmental issues (5 proposed, one built) and La Guaca to link the archaeological findings and culture (proposed, one built).

© Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P

The Centipede: This piece is made by chaining eight modules, each one with four "legs" on the terrain allows the geometric accommodation to the contours of the land. These inhabited contours are implanted along the hillside allowing a semi courtyard to the side, and a viewpoint to the opposite side with distant views with a high landscape value. The building covers 2810 m2 supported on 32 feet that only make contact on 16 m2, with a contact index of 0.0056. Thus, it stands without interrupting the natural development of the flora and fauna of the site.

© Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P

The Silleta: has its roof for growing flowers to give continuity to the tradition of the area, a regional landscape element, with a more contemporary approach based on the concept of pixels that facilitate bringing young generations of farmers, traditional chair makers and artists from around the world.

Silleta - Planta
Silleta - Planta

These "tripod structures" are responsible for safeguarding different basic services. The container is always the same and only the interior architecture has variations depending on program. Observed from lower angles, the structures acquire an appearance of comets ready for take-off. This apparent lightness gives them a reading of temporality or self-mobility of a traditional silleta.

© Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P

The Guaca: It is conceptually based on the tradition of burial or guaca, a practice entrenched in the aboriginal natives of this Arví territory, an aspect of culture that is full of mystery and fantasy. These underground parts are located on the steeper peaks giving continuity to the indigenous tradition of using the hills as observatories and cosmological references. Being underground, this enclosure with a monumental format avoids the negative impact on the natural context and acts as a permeable surface, a fundamental ecological notion.

Guaca del Sol - Planta
Guaca del Sol - Planta

It houses cultural and artistic programs and exhibition spaces for the findings of the place. Outside, it operates as a platform for astronomical activities. Inside, a series of skylights ensure a rich play of chiaroscuro effects that make the perception of the interior space as constantly changing.

© Juan Ricardo Ramírez P
© Juan Ricardo Ramírez P
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Silletas Park / Juan Felipe Uribe de Bedout" [Parque de las Silletas / Juan Felipe Uribe de Bedout] 03 Apr 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/614172/silletas-park-juan-felipe-uribe-de-bedout/> ISSN 0719-8884