We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

BIOPOLE Biotech Business Incubator / PERIPHERIQUES Architectes

BIOPOLE Biotech Business Incubator / PERIPHERIQUES Architectes

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly + 33

  • Project Manager:Julie-Laure Anthonioz, Claire Gaudin, Stéphane Raza
  • BET TCE, HQE:Egis
  • Bet Acoustique:Peutz et Associés
  • Images De Synthèse Concours:Autre Image
  • Client:Territoires & Développement, Métropole
  • Cost:6M € not including VAT
  • Architect In Charge:Anne-Françoise Jumeau, Emmanuelle Marin, David Trottin
  • City:Rennes
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The side that we have taken in the urban implantation as well as in the architectural expression consists in an large quadrangle around an atrium-patio. The ambivalent need to create a program preserving the confidentiality of the companies and in the same time providing a good façade isolation leads to a sort of a « fortified » architecture which is being quite the opposite of the desired convivial working space.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

We have got around this obstacle by proposing an organisation around a partially planted atrium situated on the first floor. Given the good orientation, this space would be at the same time an access, a space to relax and an opening to the reception. A large staircase partially planted links it to the ground floor plan and to the parking. This patio is the reference space of our project.On the exterior, the façade is covered by a protection and filtering architectural envelope . The sinusoidal stiles forme a sensitive, thick skin that is also a canopy. The gap created in superposition of the sinusoidal timber frame with the vertical stiles of the passageways produces a dynamic watering effect.

Floor Plan
Floor Plan

The Biopôle consists in two noble levels and a technical terrasse based in retreat, organised around the central lanscape atium.The interior fitting that we propose is totally fexible and rational. The building is based on a frame of 1m55 of spacing which determines the structure implantation, the façades, the subdivisions, etc... The project owes to be perfectly rational. Allied to the frame, the perfect square plan is controled in an annual disposition. This organisation allows a total flexibility in the interior fitting in the service of the young companies in creation phase.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rennes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BIOPOLE Biotech Business Incubator / PERIPHERIQUES Architectes" 31 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/614117/biopole-biotech-business-incubator-peripheriques-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.