All
Projects
Products
Events
Competitions

Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects

Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects

Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects + 11

Boathouse  · 
Boston, United States
  • Architects Authors of this architecture project Anmahian Winton Architects
  • Landscape Architects Authors of this architecture project Stantec
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2008
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Hunter Douglas

Text description provided by the architects. The Harleston Parker Medal is awarded each year to “the single most beautiful building or other structure” built in the metropolitan Boston area built in the past 10 years. Anmahian Winton has achieved this with its innovative and sustainable design for the Community Rowing boathouse in its first year of eligibility.

Since opening last year, the CRI project has enjoyed an unprecedented level of public interest and acclaim largely due to its innovative design. The building has had an immediate impact on the mission, image, and visibility of CRI. Membership in CRI has doubled since the building opened, and the project has reinvigorated a neglected stretch of public land as an active public park for an underserved urban neighborhood. The Executive Director reports that both the staff and membership feel that they are making a positive contribution to the riverfront and the city of Boston.

The design of CRI seeks to expand the vocabulary of rowing facilities on the Charles River by exploring abstract commonalities between rowing and architecture, and by engaging relevant regional precedents outside the realm of boathouse antecedents, such as tobacco barns and covered bridges.

As a site strategy, a long narrow footprint is divided to engender a public court that establishes both a visual connection to the riverfront, as well as a functional connection to the boathouse: a public invitation to the Charles River and CRI.

Enhanced occupant comfort and a significant reduction in energy consumption are achieved by the natural light and ventilation coming into the building through louvers, bi-folding operable vents, and glass shingles. While each type of cladding satisfies functional needs, their experiential effects are more varied: The surface of the building is intended to transform with one’s movement around the building, not unlike the rhythmic punctuations in the fluid medium of the river.

Robert Campbell, FAIA wrote in the Boston Globe, "the architecture of the exuberant new Community Rowing Boathouse in Brighton is such a joy. This is a building that is happy to look, fresh, new, democratic and up-to-date... This is one of the best new pieces of architecture in Boston."

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Boston, MA, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects" 25 May 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/61394/community-rowing-boathouse-anmahian-winton-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

Community Rowing Boathouse / Anmahian Winton Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.