the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Coenen Sättele Architecten
  6. 2014
  7. Villa H in Brabant / Coenen Sättele Architecten

Villa H in Brabant / Coenen Sättele Architecten

  • 04:00 - 30 March, 2015
Villa H in Brabant / Coenen Sättele Architecten
Villa H in Brabant / Coenen Sättele Architecten, © Arthur Bagen
© Arthur Bagen

© Arthur Bagen © Arthur Bagen © Arthur Bagen © Arthur Bagen + 19

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Bettina Sättele, Ivo Janssen, Edwin van Oppen
  • Design villa, horse stable, interior, furniture, garden

    Coenen Sättele Architecten
  • Area

    380.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Adviesbureau Sigma Engineering, Hilvarenbeek. Villa: Adviesbureau Heijmans & Partners Ingenieurs
  • HVACR Engineering

    Huygen Installatieadviseurs Maastricht
  • General Contractor

    WVH Gevelprojecten Oirschot
  • Electrical Engineering

    Michelbrink Elektro, Esbeek
  • More Specs Less Specs
© Arthur Bagen
© Arthur Bagen

Text description provided by the architects. In the transition region of a typical Dutch village and the cultivated agricultural landscape, on a plot of approximately 6 ha is the ensemble a modern villa and a horse stable, based on the strict requirements of the zoning plan, embedded in the context. Both the proportions, as the graded volume and the use of design elements together with an independent architectural language tie in with the traditional elements of a house of the Brabant region. Since the desired space program within the guidelines of the development plan could not be implemented above the ground, a design concept is developed, which based on the modeling of the landscape enables to create attractive spaces in the basement. At the same time the house is designed from the inside to the outside, mediated on the basis of the wishes of the owners, for a home that meets the different needs of a family and communicates a welcoming atmosphere to visitors.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Characteristic of the villa are two, subtly folded, zinc roofs that define together with horizontal, visually floating pergola and the from the garden slightly raised natural stone terrace plate the interior and exterior of the house and anchor it by the horizontal lines in this context. The design of the residential floor as transparent glass pavilion under the folded zinc roofs allows the permanent contact with the surrounding landscape and at the same time the interplay of light and brightness characterizes the atmosphere.

© Arthur Bagen
© Arthur Bagen

Sliding elements of timber fins enable the transparent pavilion to transform in a more introverted, more intimate living environment. Inside the glass envelope the living areas circulate freely around a central, wood-clad core in which the serving functions such as wardrobe, toilet and the stairs are located. On top of this freestanding core on a gallery under the folded roof provides a more introvert place a retreat, still standing in the visual relation with the living area. At the same time one reaches via the central core the north oriented bedrooms in basement. These rooms, submerged in subdued daylight, are orientated  to the lower garden level and invite you to linger. Both levels, ground floor and basement are determined by  the visual relation with garden and stable, as well as the characteristic, ancient oaks that separate the garden from the paddock.

© Arthur Bagen
© Arthur Bagen

By a very clear, unambiguous language of form and the reduced materialization the stable is integrated in the ensemble. Both the graying wood for façade and roof of the stable, as well as the extremely precise choice of materials and colors for the house anchor the ensemble on a naturally way in the rural context. The very careful detailing of the building, which is continued in the interior and furniture design of the villa, defines the overall picture.

© Arthur Bagen
© Arthur Bagen

View the complete gallery

About this office
Coenen Sättele Architecten
Office
Cite: "Villa H in Brabant / Coenen Sättele Architecten" 30 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/613679/villa-h-in-brabant-coenen-sattele-architecten/> ISSN 0719-8884