the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. The Netherlands
  5. Piet Hein Eek
  6. 2015
  7. Bakkerswinkel / Piet Hein Eek

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bakkerswinkel / Piet Hein Eek

  • 04:00 - 1 April, 2015
Bakkerswinkel / Piet Hein Eek
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer + 25

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. I have done the calculations; the Bakkerswinkel that we created last month was the tenth one. Created is a big word, a better description would be that we put a process into operation. In 1997 we received the first commission to make furniture for Piet Hekker's Bakkerswinkel in Zoetermeer, the only Bakkerswinkel at that time.

Bakkerswinkel / Piet Hein Eek, © Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Over the long time span that we have worked together, we have at times said that it would probably be worthwhile for Piet to try working with another interior designer. And he has indeed tried this, but luckily it became apparent that it is quite exceptional to have something that always goes well as a matter of course.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The Bakkerswinkels have inspired many others to develop similar concepts over the last decades; clones have sprung up from the ground like mushrooms after the rain. Fortunately every Bakkerswinkel is different: the location, the building, the people who work there and the time of opening all dictate a new and different shop every time.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The perception, the way of thinking, the mindset, the taste and the characters of those involved all ensure that a kind of red line materializes. We wanted to create a shop that was even better and more beautiful than those before; a party to visit and enjoy. This Bakkerswinkel does not feel like a lunch room any more, it feels like a restaurant instead.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

We have developed everything specially for this new design - sofas, self-folding lamps, fencing, a copper bar, and a two-coloured cupboard with interlocking shelves - all super simple in order to stay within budget but possibly much nicer because of this (expensive definitely does not always equate to beautiful). Piet gave me the best compliment that I have received in ages: he considers the Tree Trunk Table specially made from a single piece of bark to be my most beautiful table ever.

Floor Plan
Floor Plan

Working together to do the best thing possible and making it the most beautiful gives an indefinable feeling of happiness. And the best thing is that you can feel and share that happiness in the Bakkerswinkel.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bakkerswinkel / Piet Hein Eek" 01 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/612984/bakkerswinkel-piet-hein-eek/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.