the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. Parsonson Architects
  6. 2014
  7. Matai House / Parsonson Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Matai House / Parsonson Architects

  • 18:00 - 24 March, 2015
Matai House / Parsonson Architects
Matai House  / Parsonson Architects, © Paul McCredie
© Paul McCredie

© Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie © Paul McCredie + 17

Matai House  / Parsonson Architects, © Paul McCredie
© Paul McCredie

Text description provided by the architects. The family had lived in this early 1900’s Villa for several years before embarking on alterations. It was atypical villa layout, rooms running down each side of a central hallway with a viewto the laundry, toilet and kitchen areas at the rear. These received the best late sun, but were nestled up against a retaining wall holding up the bank rising up to the rear of the site. The house felt disconnected from the rear of the property and the owners needed extra living space and 2 more bedrooms for their growing family.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

Together with the clients we decided todivide the house in two, the old villa and the new extension. To accentuate this difference and to connect the house with the sunny rear part of the section we created a series of concrete platforms with woodensteps between creating a new elevated family living space leading up to a larger sunnier rear courtyard. We placed 2 the new bedrooms and a bathroom above the new living space.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The roofs and outer walls of the extension are created in the same corrugated color steel as the old house, but arefolded to suit the functions they enclose and dodge the WCC building envelope.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The new living space is located directly at the end of the villa hallway. The space is visible from the front door with the steps and a raised clerestory roof lifting the eye up to the rear of the property and giving a sense of invitation. Glazing of the clerestory is behind timber slat work to filter the late low sun.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

The original villa has a Matai floor with all other surfaces painted. The new addition has cool concrete floors offset by light coloured timber, white painted wallswith coloured areas.

Section
Section

We hoped there would be a play of light and shade, a gentleness and warmth and an invitation to explore.

© Paul McCredie
© Paul McCredie

View the complete gallery

About this office
Cite: "Matai House / Parsonson Architects" 24 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/609755/matai-house-parsonson-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.