the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hostel
  4. Belgium
  5. Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò
  6. 2013
  7. Hostel Wadi / Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò

Hostel Wadi / Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò

  • 06:00 - 16 March, 2015
Hostel Wadi / Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò
Hostel Wadi / Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò, © Frederik Buyckx
© Frederik Buyckx

© Frederik Buyckx © Frederik Buyckx © Frederik Buyckx © Frederik Buyckx + 8

  • Realization

    Uberto degli Uberti, Günter Pusch, Wim Wambecq, Kasumi Yoshida
  • Collaborators

    Dirk Jaspaert, Dries Beys, Bruno Depré
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. De Hoge Rielen is a place for civic and ecological education in the 300-hectare forest of a former military base. The O-shaped “Hostel Wadi” encircles part of the pine forest, retained as a memento of a disappearing artificial landscape that is rapidly transforming into  broadleaf vegetation. A circular, ever variable winter garden towards the pine forest acts as a  space of appropriation and continuity between interior and exterior, between groups and the individual. The architecture explores relationships and shared space: the enjoyment of the view occurs on a collective terrain.

© Frederik Buyckx
© Frederik Buyckx

DESIGN CONCEPT

Behind every project lies a specific interpretation and conceptualization of the territory. The Master Plan distinguishes and combines three fundamental landscapes: the natural, the military and the educational landscapes. The hostel forms a unit with the three landscapes; it is an architecture-landscape.Entirely made of wood, a continuous and sequential development of rooms creates a central inner space comprising a circumscribed and contained naturalness.

© Frederik Buyckx
© Frederik Buyckx

The building can be seen as a delayed outcome of late nineteenth and early twentieth-century European reform movements: highly ideological and resplendent with notions of community and collectiveness. Yet the untouched, central, inner pine forest is ambivalent. The space reflects both a desire for a group experience (How to Live Together by Roland Barthes), simultaneously alluding to the impossibility of reproducing these qualities in our atomised and culturally diverse society, while at the same time suggesting informal appropriation. 

Floor Plan
Floor Plan

SITE CONDITIONS

The site was a Royal Navy military ammunition depot during the Second World War. The landscape contains shelters, embankments and protective basins in a forest planted to provide timber to the surrounding metallurgical plants. After the war, the 300 hectares site was transformed into an educational center for young people and a camping area.

© Frederik Buyckx
© Frederik Buyckx

MATERIALS

The structure of this single-story building is made out of wooden planks, a balloon frame and an insulated double-wall. This structure is conceived according to the  functional characteristics desired: a continuous, sequential development of rooms around the circle and a closed façade on the exterior. ‘Betonwood’ pavement panels were used to smooth the transition between the harder outside (concrete) and the warmer interior surfaces (wood). European larch (Larix decidua) was selected for the exterior façade. This particular type of wood is resistant to the elements and will turn grey as it weathers, producing a shade that will harmonise with the darker trunks of the pine trees.

Section
Section

SUSTAINABLE ASPECTS OF THE WORK

Every element contributes to the general sustainability and efficiency. The winter garden accumulates heat in winter. The cantilevered roof shades the common spaces. The green roof helps keep the building warm in winter and cool in summer. The roof slopes inwards, towards the inner space, like ancient classical impluvium.

© Frederik Buyckx
© Frederik Buyckx

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Hostel Wadi / Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò" 16 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/609436/hostel-wadi-studio-bernardo-secchi-and-paola-vigano/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Frederik Buyckx

比利时Wadi 旅馆 / Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò