the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Veterinary Clinic
  4. Switzerland
  5. Domenig Architekten
  6. 2014
  7. Veterinary Clinic Masans / domenig architekten

Veterinary Clinic Masans / domenig architekten

  • 16:00 - 27 March, 2015
Veterinary Clinic Masans / domenig architekten
Veterinary Clinic Masans / domenig architekten, © Ingo Rasp
© Ingo Rasp

© Ingo Rasp © Ingo Rasp © Ingo Rasp © Ingo Rasp + 12

© Ingo Rasp
© Ingo Rasp

Text description provided by the architects. The Veterinary clinic Masans in Chur, Switzerland was designed to re-accommodate a 17 membered crew of veterinary specialists and provide them with a spacious, fully equipped and pleasant working environment. With a surface of 1145 m2 and high-tech medical technology, it is by now considered to be the veterinary center of Southeastern Switzerland.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The building is partly underground and the planted green roof serves as a garden and playground for the housing complex built on the same plot. The rooms requiring natural light are placed on the perimeter of the floorplan while spaces like storages, laboratories and surgery rooms than need artificial light are moved to the core.

© Ingo Rasp
© Ingo Rasp

In order to brighten these interiors up and make them friendlier, the architects chose to work with mainly white colored elements such as white doors, furniture, Corian working surfaces and suspended ceilings. The background to these, are mainly concrete walls and light grey linoleum floors.

© Ingo Rasp
© Ingo Rasp

All materials chosen at the clinic are durable and easy to clean. Their color combination of white and grey gives a pleasant and calming atmosphere to employees and visitors.

© Ingo Rasp
© Ingo Rasp

Since clinics require many and different kinds of diagnostic equipment it was decided to reveal the machinery’s ceiling installation over the corridors and maintain the technical character of the institution. The examination, surgery and recreation room ceilings are covered with glass fiber suspended ceiling panels, in order to be soundproof.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Veterinary Clinic Masans / domenig architekten" 27 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608705/veterinary-clinic-masans-domenig-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.