the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Angélique Chedemois Architect
  6. 2012
  7. Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect

Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect

  • 16:00 - 20 March, 2015
Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect
Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect, © Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

© Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau © Stéphane Chalmeau + 23

  • Architects

  • Location

    10 Chemin de Kerhue, 44350 Guérande, France
  • Design Team

    Campo Landascape architect, Airéo Building technology, DCI BET Structural engineering, Nantes EXE Collaborator
  • Area

    431.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Text description provided by the architects. At the edge of the salt marshes of Guerande, in the village of Queniquen , this old barn was one of the last witnesses of the artisan activity on . The project involves the restoration of the existing shed to form 4 duplex apartments ( 2 T3 and 2T4 ) and a 40m ² area to facilitate community activities.


Section
Section

Over time, this village situated within the marsh was gradually transformed into an ordinary residential neighbourhood. The farmland and hillside were gradually enveloped by construction of houses in the middle of their plot of 1000m ². The aim of the project was to highlight the vast space of the building, doing so in a style faithful to the surrounding village landscape . This unusual space is highlighted by sober details and the use of matte black, accentuating the contrast with the existing surroundings.

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

Black cladding is well suited to the architectural style of Salorges, and the salt barns which dot the territory of the Guerande peninsula. This choice of color helped to reduce the visual impact of an otherwise imposing building. 
The space of the barn has allowed the opportunity to make four compact duplex apartments of the same size, each with a separate entrance. The windows were aligned to conform to the layout plan of the facade, with roof drainpipes inset to be hidden from view. 

Floor Plan
Floor Plan
© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau
Floor Plan
Floor Plan

The interior walls are of masonry, providing a fire resistance and superb soundproofing between dwellings. A wood-concrete composite floor has been provided by the company Guiheneuf framing. Ces solutions optimisent l’inertie du bâtiment en apportant de la masse à l’ensemble. The exterior walls, 220mm in depth, provides good isolation between the amounts of the structure and other 45mm isolation inside. The half- timber frame wall were prefabricated in workshop, then erected by crane on site allowing for construction in just a few days.

© Stéphane Chalmeau
© Stéphane Chalmeau

To ensure awareness of tenants on their energy costs , the heating methods were individually designed. Heating and how water for each unit is provided by a pellet stove. Choosing a stove and viewing the burning flame encourages awareness of energy not found in other heating methods. 100m ² of photovoltaic panels on the south facing roof ensures energy independence of the dwellings. Energy usage was monitored for the duration of the project, and after 1 year 20% more energy was being generated than was consumed.

Detail
Detail

 

 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Angélique Chedemois Architect
Office
Cite: "Etoile Noire / Angélique Chedemois Architect" 20 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/607062/etoile-noire-angelique-chedemois-architect/> ISSN 0719-8884