the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. De Gouden Liniaal Architecten
  6. 2009
  7. House AGVA / De Gouden Liniaal Architecten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House AGVA / De Gouden Liniaal Architecten

  • 16:00 - 17 March, 2015
House AGVA / De Gouden Liniaal Architecten
House AGVA / De Gouden Liniaal Architecten, © van Eetveldt + Nyhuis
© van Eetveldt + Nyhuis

© van Eetveldt + Nyhuis © van Eetveldt + Nyhuis © van Eetveldt + Nyhuis © van Eetveldt + Nyhuis + 16

© van Eetveldt + Nyhuis
© van Eetveldt + Nyhuis

Text description provided by the architects. As part of the city of Antwerp’s Land and Property policy, AG Vespa (“Autonomous Local Enterprise Real Estate and city projects for Antwerp”) purchases run-down properties in disadvantaged neighbourhoods and seeks, by regeneration or renovation, to provide positive incentives in and around the city centre to contribute to a better living environment. This project is located in the Lange Beeldekensstraat, near the De Coninckplein and Antwerp Central Station.

Floor Plan
Floor Plan

The limited allowance for building and the enclosed situation at the rear of the building demanded to stack the different spaces. The living spaces were divided into a double height ‘bel-étage’, whereby a maximal amount of natural light enters the house through the southern rear of the house. The sitting area is elevated on top of the high walls of the patio and thus the closed character of the home is compensated by a broad view over the internal area of the block.

© van Eetveldt + Nyhuis
© van Eetveldt + Nyhuis

The facade presents itself as a mosaic of bricks and at the same time wants to emanate a certain robustness and playfulness. Within the modular design of the bricks open spaces are left for window frames and doorways. The wooden exterior joinery compensates here the grey-blue lava appearance of the bricks.

Section
Section
Cite: "House AGVA / De Gouden Liniaal Architecten" 17 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/605718/house-agva-de-gouden-liniaal-architecten/> ISSN 0719-8884