Apartment Building on Forsterstrasse / Christian Kerez

Apartment Building on Forsterstrasse / Christian Kerez

© Walter Mair© Walter Mair© Walter Mair© Walter Mair+ 13

  • Architects: Christian Kerez
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2003
  • Photographs photographs:  Walter Mair
  • Project Architect:Andreas Meiler
  • Project Team:Stephan Hausherr, Helena Brobäck, Alessandro Savioni, Wolfgang Rossbauer, Dominique Wehrli
  • Landscape Architects:Catherine Dumont d’Ayot, Christian Kerez, Lukas Schweingrüber
  • Structural Engineer:Joseph Schwartz, Oberägeri
  • Construction Management:Archobau, Chur
More SpecsLess Specs
© Walter Mair
© Walter Mair

Text description provided by the architects. The solid, loadbearing wall slices give shape and form to the open structure without subdividing it. The lighting and the views through the house keep changing thanks to the open floor plan. There is no hierarchy or distinction between the different uses of the flat. They are all the same in construction and material.

First Floor Plan
First Floor Plan

The green of the trees and the daylight are reflected in the smooth formwork of the seamless concrete walls, reaching all the way into the most introverted areas of the flats. The austere wall slices fuse the varying impressions into a single architectural entity. The rigour and stringency of the architectural treatment of space is not the goal of the design but the means that lend cohesion to the many different spatial impressions.

© Walter Mair
© Walter Mair

The concrete wall slices are placed one above the other, suspended under each other or cantilevered. They form the loadbearing structure. Shifting a wall on one floor would have repercussions on all the other floors. Their exact placement, their structurally essential organization remains hidden behind the appearance of a free, open-ended design.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The closed underground garage forms the base of the open and visible structure of floor slabs and wall slices, which characterizes the building above. Hidden in the earth, the foundation frames the garage, which therefore requires no loadbearing columns. The flats, with their structure of wall slices, span the garage like a bridge. The structurally bend-proof combination of wall, floor and ceiling remains visible in the flats as the building shell and gives the space a distinctly monolithic appearance.

© Walter Mair
© Walter Mair

The same wall slices that enclose the introverted zones inside the flats also generate completely glazed, extroverted living areas with no other visible supports. Hence, contradictory properties – cave and pavilion, open and closed, heavy and light – blend into an inseparable whole. They are mutually dependent as different manifestations of a single spatial concept. The architecture of the building seeks to preclude a clear cut, associative reading and the short half-life to which that inevitably leads.

© Walter Mair
© Walter Mair

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zurich, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Building on Forsterstrasse / Christian Kerez" 01 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/603659/apartment-building-on-forsterstrasse-christian-kerez> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.