Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Windows, FacadePrimary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Windows, Facade, GardenPrimary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Table, Lighting, ChairPrimary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Facade+ 15

More SpecsLess Specs
Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Windows, Facade
© Michel Bonvin

Text description provided by the architects. The extension to the school complex is on the west side of the site, in continuity with the existing school which runs along the rue de la treille. It is joined to the existing buildings, with which it forms a single functional unit.

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Table, Chair
© Michel Bonvin

The extension provides an opportunity to improve the relationship between the school complex and the public space in the street (currently a blank wall of the emergency shelter.

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Windows, Facade
© Michel Bonvin

Typology

The new school is organised as two spatial and pedagogical units, a familiar space, whose scale is between that of the classroom and the school. These units comprise two classrooms, and a multipurpose area that is the core of each unit.

Second Floor Plan

The classrooms are designed as spaces with openings on all four sides, offering multiple relationships with the environment: the sunshine of the south side and the view over the grass roof, the view of the hill to the north, distant views along the valley and a relationship with the multipurpose area.

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Windows, Facade, Garden
© Michel Bonvin

Construction

The choice of materials for the project is inspired by the existing school complex. The base is of exposed concrete and the superstructure is covered with slate, like the roofs of the complex.

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Facade
© Michel Bonvin

The two storeys of classrooms are built using a wooden frame to allow earthquake-resistant construction over the public emergency shelter without altering the structure of the latter. This type of construction makes it possible to use prefabricated components, which are rapidly assembled, reducing the inconvenience when the school complex is in use.

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Windows, Facade
© Michel Bonvin

The classrooms have wood on the internal walls, with floors and ceilings finished in mineral materials. Cement screed is used for the floor (for sound insulation and thermal mass) while the ceiling consists of perforated cement-based panels to absorb sound.

Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes - Table, Lighting, Chair
© Michel Bonvin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Châteauneuf, 1950, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Primary School in Châteauneuf Sion / Savioz Fabrizzi Architectes" 05 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/602594/primary-school-chateauneuf-sion-savioz-fabrizzi-architectes> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.