the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. Colombia
  5. Yemail arquitectura / Oficina informal
  6. 2013
  7. Conolove / Oficina Informal

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Conolove / Oficina Informal

  • 14:00 - 24 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Conolove / Oficina Informal
Conolove / Oficina Informal, © Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

© Santiago Pinyol © Santiago Pinyol © Santiago Pinyol © Santiago Pinyol + 33

  • Construction

    Antonio Yemail
  • Collaborator

    Juan Camilo Anzola
  • Graphics

    María Andrea Santos, Diego García
  • Color Intervention

    Andrés Kal
  • Landscaping

    Victoria Jardines (Daniel Bernal)
  • More Specs Less Specs
© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

Text description provided by the architects. Conolove is a small restaurant that occupies part of a colonial style house located in an area of architectural conservation in the Water Sector in Bogotá.

The last Urapán

In recognizing the existing dwelling and its immediate surroundings, we identified an Urapán tree 20 meters high with a prominent shadow as the main argument of the project, since the mixture between the pressure exerted by its roots on the pavement and the poor soil quality (swelling clay) have resulted in the virtual extinction of this species in the Bogota landscape. Facing its presence upon leaving the premises and observing the movement of its foliage from inside the space are events that we seek to amplify through the recovery of the canopy in the central space and the relocation of the architectural elements that obstruct the axis marking the access.

Plantas
Plantas

Detalle Cubierta Diagrama 2 Diagrama 3 + 33

Critical intervention

Only the facade of the house is recognized for architectural conservation, which is why the interior has lost its spatial values to the succession of adjustments, additions and subdivisions which it has undergone over time. As project criteria, we seek to release layers of information and discover the space in its most elemental form through specific demolitions such as the wall between the mezzanine and the void, a particular column in the hall and the division with the rest of the house.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

Blending time

Our operation in the space is framed in the basic principles of circulating and containing. On the one hand we installed a spiral staircase that releases the main lounge and connects to the mezzanine, and a platform that bridges the level differences and allows a continuous passage. On the other hand, we built a double height glass structure that separates the premises from the rest of the house without losing lighting and a series of curved structures that make up the access and kitchen and work space.

In the curvilinear geometry there is a possibility of identifying the elements that correspond to the new project, but on the contrary, the use of color in various planes, traditional materials and translucent coatings seek to connect the spaces and blend time and its remains in a single architecture.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

Timeless materials

We seek to use materials that promote dialogue between the various styles present in the project through two strategies: continuity and contrast. The parquet wood herringbone, hexagonal stoneware tablets, wood countertops and hammered glass are an interpretation of traditional Bogota style and address an intention of neutrality. On the other hand, in the contained spaces and divisions we have acted in contrast, implementing the use graphic patterns, metallic materials and colors that represent the spirit of the new program.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

A small landscape

We used the existing level difference in the salon to plant a Yarumo tree in the heart of the project. This native species of rapid growth and large leaves increases the sense of verticality, gives shade, and next to a line of pots with Philodendros on metal trays, constitutes a soft and unexpected landscape inside.

© Santiago Pinyol
© Santiago Pinyol

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Conolove / Oficina Informal" [Conolove / Oficina Informal] 24 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/601455/conolove-oficina-informal/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.