the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. France
  5. Z Architecture
  6. 2011
  7. La Sucriere / Z Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

La Sucriere / Z Architecture

  • 04:00 - 24 February, 2015
La Sucriere / Z Architecture
La Sucriere  /  Z Architecture, © Michel Denancé
© Michel Denancé

© Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé + 16

© Michel Denancé
© Michel Denancé

Text description provided by the architects. Refurbishment of a former industrial warehouse of the 30’s (La Sucrière - The Docks) into a 6000 sqm refurbished versatile equipment with a mix of new functions that includes multipurpose spaces (exhibitions, concerts, shows, museum, convention, congress), a program of 3600 m² office spaces (1600 sqm refurbished and 2000 sqm of extension) and a 400 sql club on the roof.

© Michel Denancé
© Michel Denancé

The Philosophy of Economy

The architectural team focused on the intrinsic value of the building while conserving the bruises and the original character of La Sucrière that brings contrast to the ultra-contemporary rest of Docks and the Confluence district. Refusing any demonstrative effect, the final result preserves the spirit of the original Port Rambaud, while offering a great and innovative quality of use.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Exhibition spaces

In the south part of La Sucrière, the architect created a new entrance inside the three existing concrete silos (each mesuring 10 meters of diameter and 22 meters of height) and a 600 sqm by 9 meter high nave by deconstructing the inner structure of the warehouse. This unique and versatile space can be used for exhibitions (validate for international exhibition standards), live music or meetings.

© Michel Denancé
© Michel Denancé

Every two years, this exhibition space serves the Biennale of contemporary Art of Lyon, the versatility of this space of 6000 sqm allows artists to create large scale pieces and installations.

Model
Model

Office spaces

In the north part, two refurbished storeys of office space offer a unique point of view on the Saône river thanks to the creation of six loggias (6 by 6 meters). These loggias bring natural light to the offices and frame the view on the river and the Balmes (small hills in the Rhône-Alps region). The creation of office spaces in a thick building (27 meters) without any patio but with huge loggias provides exceptional amount of natural light and offers radically non conventional workspaces.

© Michel Denancé
© Michel Denancé
Detail
Detail

The Roof top club

A compact volume on the roof made of wooden blades, adds a natural touch to the building. This upper part of La Sucrière, nested at 18 meters, houses a club dedicated to electronic music that can welcome up to 800 persons. A 300 m² wooden terrace also made of wood creates a unique point of view on the landscape, the silos and offers a space for the clubbers.

© Michel Denancé
© Michel Denancé

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Sucriere / Z Architecture" 24 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/600955/la-sucriere-z-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.