the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. TARGA atelier
  6. 2014
  7. House in Estoril / TARGA atelier

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Estoril / TARGA atelier

  • 01:00 - 20 February, 2015
House in Estoril / TARGA atelier
House in Estoril / TARGA atelier, © Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira © Francisco Nogueira + 24

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

Text description provided by the architects. The House in Estoril refurbishment project has taken as starting point the pre-existing layout with some relevant spatial qualities deserving to be preserved and explored. Conversely, it was necessary to adapt the house to contemporary life, to become functional and in line with the expectable comfort requirements.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Section
Section

The central area is assumed as the aggregator element, minimalist and debugged, using the stairs as a continuous and fluid gesture, to link the two clearly distinct floors: the ground floor gathering the social areas of the house, is quite fluid and all the adjacent defining spaces establish a complementary relationship with the square central hall. The bookcase intersects the volumetry and provides a more human scale opposing to the organic line of the guard.

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira
Floor Plan
Floor Plan

The main entrance releases the discovery of a large space with double height and surrounding areas (living room and dining room at opposite ends) and leads to the kitchen which gained new proportions and closes the last side of the square. The “1st” floor functions as a walking gallery to provide access to the rooms, peeking over the lobby. The colors and materials were selected with the primary aim of emphasizing the simplicity of the new geometry design and promoting pre-existing qualities

© Francisco Nogueira
© Francisco Nogueira

View the complete gallery

About this office
TARGA atelier
Office
Cite: "House in Estoril / TARGA atelier" 20 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/600246/house-in-estoril-targa-atelier/> ISSN 0719-8884