We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Nestlé Waters Beirut Headquarters / Bernard Mallat Architects + Walid Zeidan

Nestlé Waters Beirut Headquarters / Bernard Mallat Architects + Walid Zeidan

© Ieva Saudargaité© Ieva Saudargaité© Ieva Saudargaité© Ieva Saudargaité+ 30

  • Architectural Team : Louis El Khoury, Hammoud Badran, Mahmoud El Charif
  • Mechanical Engineer : Rabih Khairallah
  • Electrical Engineer : Naji Geha
  • Client : Venture Group, Rabih Saba
  • Site Area : 7488m²
  • City : Beirut
  • Country : Lebanon
More SpecsLess Specs
© Ieva Saudargaité
© Ieva Saudargaité

Text description provided by the architects. The Nestlé Waters’ offices & warehouse are located on a lot near the Beirut River. It is a project intended to function as a logistical platform for the company; a head office that doubles up as a primary storage and distribution site.

© Ieva Saudargaité
© Ieva Saudargaité

The scheme yields to the highly functional aspect of the warehouse by letting the vehicle path and turning radii carve its mass and produce a volume that maximizes size without losing efficiency. The office block acknowledges the importance of uninterrupted flow & sits atop the warehouse cantilevering above the access and creating a grand gate for the ubiquitous delivery truck.

Section
Section

It is composed of three blocks stacked to pay homage to the storage function below. The building implies motion and surveillance.

© Ieva Saudargaité
© Ieva Saudargaité

The volumes shift indicating a clear direction, the windows edges taper to suggest speed, and the triple height columns propping up the management volume slant in different directions bracing the structure and defining a passageway below that guides and protects pedestrians from the incessant flow of trucks.

Diagram
Diagram

The edges of the three stacked cubes of varying height and length are black to clearly show they are sections of a larger whole truncated to allow light, air, and grey matter to funnel through. All apertures in the pristine white skin of the office block are highlighted with a solid black edge conjuring a new form of Panopticism. The building is designed to unambiguously communicate efficiency, control & manifest destiny.

© Ieva Saudargaité
© Ieva Saudargaité

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beirut, Lebanon

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nestlé Waters Beirut Headquarters / Bernard Mallat Architects + Walid Zeidan" 16 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/598956/nestle-waters-beirut-headquarters-bernard-mallat-architects-walid-zeidan> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.