We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / ORA

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / ORA

© Jan Žaloudek© Jan Žaloudek© Jan Žaloudek© Jan Žaloudek+ 17

  • Architects: ORA
  • Area Area of this architecture project Area:  140
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012
  • Photographs
    Photographs:  Jan Žaloudek
More SpecsLess Specs
© Jan Žaloudek
© Jan Žaloudek

Text description provided by the architects. Where? The loft is a part of the former school building built at the end of nineteenth century. The house is located in small south-Moravian city named Mikulov well known because of its unique landscape and wine.

© Jan Žaloudek
© Jan Žaloudek

What? The space of former lecture hall was devalued by new concrete ceiling during the communist time. Above the hall was created hardly usable attic space. Beautifully carved roof frame was hidden and waited for revelation.In meantime the space of former lecture hall was changed into flats. It will never be again one continuous space.

© Jan Žaloudek
© Jan Žaloudek

Why? When we have discovered this unique space we looked for a way how to keep the static logic, how to keep the atmosphere, how to comply with heritage protection laws and the most important, how to create comfortable space for living.

Diagram
Diagram

How?The most important decision was to keep everything in original condition. One of our rules is that sometimes the most important part of the design is not to design.

© Jan Žaloudek
© Jan Žaloudek

The attic was segmented by steel rods in a steady rhythm and there was a need to connect space and find the way how to go across the rods. We have enlarged the rectification nooses and created frames in the size of human body. The rods divide the space into individual "rooms". The walls are imaginary as same as in the Kim Ki-duk's movie.

© Jan Žaloudek
© Jan Žaloudek

Whom?The project was done. But the most complicated part was to find someone who fit in this space. It is widely the biggest studio apartment. We made also family version but it was too complicated. At the end we found ideal residents, a couple. They use it as a summer place during the time spent in Czech Republic. 

© Jan Žaloudek
© Jan Žaloudek

The budget was pressing us for some compromising solutions and some rough details which are going with the concept. We hope that the old spirit was preserved.


Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mikulov na Moravě, 692 01 Mikulov, Czech Republic

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / ORA" 18 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/597478/spring-summer-fall-winter-and-spring-ora> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.