We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

House for a Violinist / OAM

House for a Violinist / OAM

© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada© Jesús Granada+ 18

Málaga, Spain
  • Architect In Charge:Iñaki Pérez de la Fuente, Cristina García Baeza
  • Facilities:Alejandra Trigueros de la Cruz.
  • Technical Architect:Cristian Fernández Garzón.
  • Kitchen:Nolte
  • Bathrooms:Cubik
  • Mechanisms:GIRA
  • Metalwork:Kawneer España
  • Budget:120.000 euros
  • Metal Work:Kawneer España
  • City:Málaga
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. With just one bow movement, a violin virtuoso is able to produce a sixty seconds continuous sound. In this lapse of time, the musical note flows constantly without sound alterations. The notes will be tied together by means of the legato which indicates that musical notes are played or sung smoothly and connected with no interruptions at all.

© Jesús Granada
© Jesús Granada
Section
Section

In terms of architecture, this continuity condition, with which the space articulates itself without breaks or interruptions, was a client straightforward goal, a young couple, being she a violinist, with two children.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The small scale work consisted in the integral reform of a dwelling row house of 49 m2 with a plot of its property. Voiding its interior completely allowed increasing the useful inner volume by adding the original wasted spaces over the ceiling and under the flooring. With it, the functional program could be developed in two levels with an area of 85 inner sqm. and 80 outer sqm. , placing the main level of the house at the lower backyard level of the plot. The entry remains at the same original level, which after the house integral reform becomes its intermediate level, where only the music room is located. This point connects, with a difference in height of 1.5, with both the upper and lower levels.

Section
Section

The house space is continuous and the rooms are defined with no need of confinement, keeping an open relationship among them, evolving naturally with the house owners. The kitchen is placed in the backyard as a small pavilion allowing a ring circulation, and connecting the living room, the garden, a green exterior hallway and the children room. The Mediterranean weather of Malaga city allows extending the inner house space to those exterior ones which integrate as new rooms.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The building process has tried to diminish the visual noise, avoiding the use of many materials or excessive constructive solutions. Architecture shall offer an evolving silence. Life will play the music.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House for a Violinist / OAM" 10 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596832/house-for-a-violinist-oam> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.