the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Performing Arts Center
  4. Austria
  5. Parc Architekten
  6. 2013
  7. Kulturzentrum Ischgl / Parc Architekten

Kulturzentrum Ischgl / Parc Architekten

  • 01:00 - 19 February, 2015
Kulturzentrum Ischgl / Parc Architekten
Kulturzentrum Ischgl / Parc Architekten, © David Schreyer
© David Schreyer

© Karl Heinz Courtesy of Parc Architekten © David Schreyer © David Schreyer + 21

  • Collaborators

    Di Thomas Feuerstein, Di Elias Walch
  • Structural Consultant

    Baucon ZT GmbH, Zell am See, Dr. Hans-Georg Leitner
  • More Specs Less Specs
© David Schreyer
© David Schreyer

Text description provided by the architects. Ischgl is one of the most important winter tourist destinations. 

During the last 30 years this small village has grown into a big collection of Hotels. In the high-season the 1600 inhabitants face 2000 guest-workers and 11000 tourists! But still the village retains a social scence, possibly as a reaction to the overpowering, there are more than 30 clubs very active. People are getting together and as a result, places, wich are not utilized by the tourism busines are becoming increasingly important. 2012 the community made the decision to create such a place in the last remaining green area in the villagecenter, a meadow for grazing cows. The community wanted a building to define the village identity whilst conforming with the modern Ischgl. The new buildings  main user is the musicband whilst the old rectory provides rooms for culture clubs. Bellow the meadow runs a tunnel, wich allows access for tourists between hotels and ski lifts. On top of the culture center there is the entrance for the elevators accessing this tunnel. The new center had to be build around this un-moveable structure.

© David Schreyer
© David Schreyer

The terrain of the hillside is covering much of the new building. Single elements of the building break through the green surface to bring daylight inside. At the bottom of the meadow the new village square is anchored. Passing over the top of the center is a small footpath, which connects the village square with the upper part of the village.

© David Schreyer
© David Schreyer

This square is the central focus of the arrangement. It is bounded by the music pavillon faced by the outside seating area and the glass facade of the building.

© Karl Heinz
© Karl Heinz

The band practice room is heart of the building. Internally defined as a wooden box it is burried into the hillside. It‘s walls are angled relative  to each other to support and enhance the accoustic quality of the room. External to this room the wooden latice structure, conveys a strong sense of triangular fields. These fields are mirrored inside by the 500 wodden accoustic panels which are precisely angled to allow for optimal acoustic tuning of the room. Panels that are in front of window sufaces are angled out more to let daylight pass into the room.

Floor Plan
Floor Plan

The boundary of the village square to the south is the external music pavillion. Along the back side of the stage are vertical wooden panels to enhance the acoustics of this space.

© David Schreyer
© David Schreyer

Opposite to the music pavillion is a rising ramp in form of an outside seating area. The connection to the rectory is via an underground corridor from the new center.

Courtesy of Parc Architekten
Courtesy of Parc Architekten

Along with building the culture center  was a complete restoration of the old rectory from 1763. While cleaning and exposing walls and ceilings back to their original surfaces, very rare wall papers from the baroque period were discovered. To enhance the floors of the old building new staircase and  elevator were build.This new structure is intended to  merge with the original building through discrete choice of it´s materials.

© David Schreyer
© David Schreyer
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kulturzentrum Ischgl / Parc Architekten" 19 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596274/kulturzentrum-ischgl-parc-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments