the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. BKK Architects
  6. 2012
  7. Holiday House / BKK Architects

Holiday House / BKK Architects

  • 01:00 - 5 February, 2015
Holiday House / BKK Architects
Holiday House / BKK Architects, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 18

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Julian Kosloff, Simon Knott, Tim Black, George Huon, Jane Caught, Stephanie Bullock, Madeleine Beech, David Sacher, Julian Faelli, Phil Moloughney, Simon Linardi
  • Area

    240.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Irwin Consult Pty Ltd
  • Services Engineer

    BRT Consulting Pty Ltd
  • Building Surveyors

    Group II Building Surveyors
  • Land Surveyor

    Marcus Kalkman & Associates
  • Quantity Surveyor

    Cost Planning & Economics
  • Landscaping

    Eckersley Garden Architecture
  • More Specs Less Specs
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. Set within coastal vegetation, on an elevated site on the Mornington Peninsula, the Holiday House presents a low slung, non-descript street presence. The site is accessed via an unsealed road from which adjacent properties are generally set back behind a natural green buffer, lending the surrounds a distinctly informal character.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Eschewing local trends towards ever increasing house size, at 240m2 the Holiday House embraces the notion of the family weekender as a quiet place where interaction, intimacy and flexibility are celebrated.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project brief called for a strong connection between the house and its coastal environs, especially in terms of the local ecology and the site’s undulating, sandy topography. As a house for a young family, the design approach sought to strike a balance between the needs for privacy and togetherness; the linear house plan reveals itself as a sequence of complex spatial experiences that each have their own distinct quality, with principle living areas arranged asconnected rooms that can be zoned off for individual use or opened up for more communal activities. Direct and varied connections to the surrounding landscape were critical, providing direct access to a Northern courtyard embedded within the site’s natural contours, and a more discrete Western connection to the rear of the site from a secondary living/children’s playroom.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Sleeping areas within the house have been zoned to provide separation between the master bedroom upstairs and the children’s bedrooms below, which step down from the primary living areas towards the low lying, Southern side of the site. The spatial organization in plan and section anticipates changes in family dynamic as the children grow up, and provides a range of views to the surrounding landscape, frommore intimate direct aspects to the surrounding tree trunks and undergrowthat ground level, to more sweeping vistas across the treetops from the master bedroom above. Varying qualities of light and shade were carefully considered in the curation of window openings to enhance varying degrees of privacy and engagement with the surrounds.

First Floor Plan
First Floor Plan

The Holiday House is innovative in its modesty, privileging a sense of tactile, intimate experience in the arrangement of interior spaces and their finish over scale. The house is not ostentatious but rather celebrates a sequence of arrival and connection between relatively small spaces that each have their own distinct quality. The geometry of the house plan informs the way internal spacesare articulated internally and provides a language for the house that continues in the treatment of building elements down to the smallest detail. In- built joinery, window openings and wall patterning all take their cue from the plan form, comprising a family of elements or variations on a theme.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The use of silvertop ash, shiplap cladding internally and externally enhance the connections between inside and out, unifying the principle living areas beneath a folded ceiling line. A sculptural stone fireplace occupies the centre of the house and is its social heart, acting as an anchor point from which the primary, elongated gabled roof form is hung.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Sustainable Architecture

At the outset the intention for the Holiday House was to provide a minimal footprint and retain as much of the site’s remnant vegetation as possible (as far as fire regulations would allow). Materials throughout the house were selected for their natural warmth, robustness and low embodied energy, with extensive use of low gloss, low VOC finishes intended to enhance a sense of quietness by muting the extensive, incoming natural light. The palette is deliberately restrained, taking its cue from the sandy soil and coastal vegetation of the site, and was carefully considered with regard to minimizing ongoing maintenance.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Steel construction was minimized in the structural design and finishes to simplify the build and reduce overall embodied energy in the material specification. Double glazing was employed throughout the house and a highly insulated building fabric specified to minimize ongoing energy costs. Furthermore, the house employs extensive passive solar design initiatives such as deep eaves and Northern orientation to minimize heating and cooling demand. Extensive cross ventilation was provided; no mechanical cooling is required.     

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

View the complete gallery

About this office
Cite: "Holiday House / BKK Architects" 05 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594776/holiday-house-bkk-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Peter Bennetts

澳大利亚度假屋 / BKK Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.