the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Splyce Design
  6. 2013
  7. East Van House / Splyce Design

East Van House / Splyce Design

  • 01:00 - 5 February, 2015
East Van House / Splyce Design
East Van House / Splyce Design, © Ivan Hunter
© Ivan Hunter

© Ivan Hunter © Ivan Hunter © Ivan Hunter © Ivan Hunter + 23

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

Text description provided by the architects. The East Van House is located on an atypical 50' x 75' lot with no lane access (compared to the standard 33' x 120' lot) that backs onto a schoolyard. The neighborhood is eclectic and colorful, with streetscapes that reflect the diversity of the community and its inhabitants.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

The house is designed with a dominant asymmetrical geometry to comply with the prescriptive zoning requirements for the area, while also providing space for the tall, main stair volume that rises 26 feet from floor to the peak of the ceiling. Skylights above are sized and located to avoid views to either neighbor and allow natural light to penetrate deep into the northern part of the house. Windows on this side face the street and are decidedly small to ensure privacy. A low window, at the widened main floor stair landing, is carefully calibrated so one sitting in the adjoining library can gain discreet views out.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter
© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

While the two bedroom house is tailored for a single professional, it includes room to grow on the upper floor, where an open office is roughed-in for a bathroom and planned for an easy conversion to a third bedroom.

The main floor is bisected from east to west with a continuous line of steps and fireplace, separating the kitchen and dining from the living area. To the south, a wall of sliding glass doors extends the space onto the deck and garden, and erodes any clear division between the interior and exterior. Similarly, sliding glass doors in the master bathroom extend the shower and tub space onto a private, cedar-screened deck, enhancing the spa-like experience.

Floor Plan
Floor Plan

A simple interior palette of materials and white walls allow for dynamic plays of light and shadow throughout the day- continual sources of inspiration and comfort for the client.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter
Cite: "East Van House / Splyce Design" 05 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/594752/east-van-house-splyce-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments