We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Veterinary Hospital Canis Mallorca / Estudi E. Torres Pujol

Veterinary Hospital Canis Mallorca / Estudi E. Torres Pujol

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 27

  • Architect In Charge:Esteve Torres Pujol
  • Directorate Of Enforcement:Antonio J. Sanchez, David Seguí Leggett
  • Structure:Joan Fortuny
  • Security Coordination:Jaume Oliver
  • Topography:Santiago Ginard
  • 3D:Santi Domínguez Maestro
  • HVAC:Clima Insular S.L.
  • Plumbing Installation:Clima Insular S.L.
  • Telecommunications:Level Electronics S.L.
  • City:Palma
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The work can be described through 5 interest points.

-Environment and Shape

The building is located in an intermediate location between and industrial and a residential area, adjoining the old prison in Palma, nowadays abandoned. The plot is trapezoidal, and the building adapts to it using the maximum surface area allowed, as it was required by the client. Its volumetric architecture is a constant dialogue with the environment, blending the architecture of ‘International Style’ and traditional rural buildings in Mallorca.

© José Hevia
© José Hevia

-Structure and Constructive System

The structure is composed of metallic pillars and composite slabs. The pillars are attached to the external closure, which allows having the entire floor available except the vertical communication core. In this way, the internal distribution does not have structural interferences, allowing rearrangement of spaces. G.H.A.S. system has been used to execute the envelope, remarkably improving the thermal and mechanical performance of the building.

© José Hevia
© José Hevia

-Façade, Composition and Light

The main access, located under a big marquee, is built by a glass wall that occupies the main façade's length, which is mainly blind. A single opening in this glass façade indicates the entrance and lets the light invade the reception.

© José Hevia
© José Hevia

The composition of the other 3 façades has been designed following the lightning and ventilation requirements in each one of the spaces. To do so, only three kinds of openings were needed (dimensions 50x240 cm, 100x240 cm and 150x240 cm).

© José Hevia
© José Hevia

One of the main objectives of the project was providing the operating theatres with daylight, spaces which are usually closed and lack of it. In order to achieve this objective, North-oriented skylights have been opened in these rooms, allowing the entrance of diffuse light without bothering or interfering with the daily work. The building walls are tiled on the ground floor, bringing a base effect, with a different texture and brightness. It also facilitates routine maintenance works.

Section AA
Section AA

White is the predominant colour in the interior and exterior of the building. This monochromatic treatment emphasizes its tidiness and Mediterranean character.

© José Hevia
© José Hevia

-Services

The functional services have been designed from an energetic efficiency point of view and are revealed, which allows complying with two fundamental requirements: performing maintenance and repair works in a clean and simple way; and easily improving or expanding the existing services.

© José Hevia
© José Hevia

-Functionality and Budget

One of the most important objectives was to achieve functional spaces, being essential their disposition and the connections created, in a flexible and modular distribution according to the client's requirements. Open and multifunctional areas are interconnected. The design and the efficient selection of materials have allowed to meet a very tight budget.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Palma, Balearic Islands, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Veterinary Hospital Canis Mallorca / Estudi E. Torres Pujol" 06 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/593102/veterinary-hospital-canis-mallorca-estudio-torres-pujol> ISSN 0719-8884
© José Hevia

马洛卡犬,兽医医院/ Estudi E. Torres Pujol

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.