the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. France
  5. CUT Architectures
  6. 2014
  7. Community Centre CLEC Montreuil / CUT architectures

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Community Centre CLEC Montreuil / CUT architectures

  • 01:00 - 29 January, 2015
Community Centre CLEC Montreuil / CUT architectures
Community Centre CLEC Montreuil / CUT architectures, © David Foessel
© David Foessel

© David Foessel © David Foessel © David Foessel © David Foessel + 24

© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. Located within a social housing project, the community centre exists since the mid 60s. Even if the building was severely dilapidated it was respected and seen as a milestone by the inhabitants.

Floor Plan
Floor Plan
© David Foessel
© David Foessel
Section
Section

The renovation of the building honours its faceted outline and its yellow color, both making its identity. The proportions of the building are respected and the yellow color is glorified by the use of golden anodized perforated aluminum offering a second skin wrapping the building in a precious cocoon.

© David Foessel
© David Foessel

It gives intimacy to the dance room and the social workers offices and yet gives light and views towrd the outside. The base of the building is black painted to respect the proportions of the former building with the golden skin which integrates the planted roof lifeline.

© David Foessel
© David Foessel

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Community Centre CLEC Montreuil / CUT architectures" 29 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/589817/community-centre-clec-montreuil-cut-architectures/> ISSN 0719-8884