Evolution Ground Alfortville / NP2F

Evolution Ground Alfortville / NP2F

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Facade, CityscapeEvolution Ground Alfortville / NP2F - Image 3 of 15Evolution Ground Alfortville / NP2F - Fence, Windows, SteelEvolution Ground Alfortville / NP2F - Facade, WindowsEvolution Ground Alfortville / NP2F - More Images+ 10

  • Architects: NP2F
  • Area Area of this architecture project Area :  2050
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2011
  • Photographs
    Photographs :Antoine Espinasseau
More SpecsLess Specs
Evolution Ground Alfortville / NP2F - Fence
© Antoine Espinasseau

Text description provided by the architects. Embedded within the boundaries of the ZAC (coordinated developed zone) Chantereine, the “evolution” grounds of Alfortville represent a qualitative approach to which we lay claim in this district’s public spaces, and more generally in today’s city. Thus, the playground becomes a truly architectural space, integrated in the urban structure and open to the city’s other practices.

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Image 11 of 15
Master Plan

The principle governing the ZAC is to reinstate the Chantereine district in the urban dynamics of the southern area of Alfortville: underscore the relation to the river Seine, reorganize the relation to the city. It also aims at renewing of the housing offer and at an urban level, reconfigure the complete area, integrating new outdoor spaces.

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Fence, Windows, Steel
© Antoine Espinasseau

The playground is placed in a patchwork, small public spaces dotting the new territory of the ZAC, thus creating areas of “urban gentleness”. This 2000 square meter piece of city, comprising the two open grounds, thereby answers essential urban stakes:

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Image 14 of 15
Diagram

The importance given to detail (ground, morphology, folds and boundaries) allows us to offer to the young people of the ZAC, beyond a simple football ground, a “configured” space, space of encounters and exchanges.

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Image 9 of 15
© Antoine Espinasseau

Precisely, the ground, part coated, part concrete, is thought as a soft surface, enfolding, backing the perimeter of the sports ground, or receiving the handicapped ramp, inserted as a slight urban hollow.

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Image 13 of 15
Diagram

We have also thought the enclosures according to their typology: the football ground is completely surrounded by a welded wire fencing, with a fine transparent lattice, while the “evolution” ground is surrounded by a hybrid enclosure, the wire fence backed in part by a concrete wall, separating it from the nearby cemetery. This ground is open onto the public space, the practices of different sports being the only parts separated by wire fences arranged in a quincunx. Here, the enclosure defines precise uses of the grounds in the heart of the public space, which becomes place of passage and of exchanges.

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Image 3 of 15
© Antoine Espinasseau

Finally, we sought to build a self-sufficient space even if it is empty, a landscape that composes with the rest of the park, a ground where the fold of the concrete and the sports ground have the same importance, a domestic urbanity.

Evolution Ground Alfortville / NP2F - Image 12 of 15
Diagram

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alfortville, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Evolution Ground Alfortville / NP2F" 25 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/589464/evolution-ground-alfortville-np2f> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.