the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Portugal
  5. Carlos Castanheira
  6. 2013
  7. Escritórios Revigrés / Carlos Castanheira

Escritórios Revigrés / Carlos Castanheira

  • 01:00 - 14 January, 2015
Escritórios Revigrés / Carlos Castanheira
Escritórios Revigrés / Carlos Castanheira, © Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

© Fernando Guerra I FG+SG © Fernando Guerra I FG+SG © Fernando Guerra I FG+SG © Fernando Guerra I FG+SG + 30

  • Architects

  • Location

    Barrô, Portugal
  • Design Team

    José Carlos Soares, Joana Catarino, Carolina Leite
  • Project Year

    2013
  • Structure

    HDP, Gabinete de serviços e projectos de engenharia civil, Lda.
  • Electrical

    Igemaci Engenharia S.A.
  • Carpinters

    Henriques e Rodrigues Lda.
  • AVAC

    Ar Puro Lda.
  • Electricity and Drainage

    Electro Clara Lda.
  • Client

    Revigrés
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

Text description provided by the architects. Almost every project begins with a site visit.

For the architect, almost always, the site is a piece of land, or else an interior. On this occasion it is an interior which also is an exterior. The new Revigrés offices have very clear parameters set out by their future users: proximity to the new production area, functionality, sustainability and if possible identity and harmony.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

Initially I thought that proximity was necessary in relation to the production line, but in a building that would be separate to the other pavilions of Unit 2, and so, I saw these parameters as having a different weight and interpretation.

Master Plan
Master Plan

At the site visit, I was surprised by the necessity and intention of making the new building within an existing one. Surprised, somewhat perplexed, pleased with the challenge that spices up our professional role, amazed by the complexity and automation of the production chain and by the constant construction and transformation of the equipment and technology.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

Here and there, were some slightly odd, makeshift materials that clashed with the high-tech nature of the equipment, the production process and the materials produced, which in a certain way conceal the chemistry and the mechanics of this process of transforming matter.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

A very large box that must have been used to safely transport some piece of equipment, now waited to be moved along and to be transformed into something new, something made possible by the material itself and by the ingenuity of the people who master these new technologies. Containers that are designed and made to measure, used and then later, are re-used within a logic of functionality and responsible sustainability.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The new offices for Revigrés are located inside Unit 2, at its southern end; they will be nothing more than containers, large boxes where people will work, but, not without some exposure to the heat and noise inherent in the production of ceramics.

Floor Plan
Floor Plan

As happens with the customized boxes for transporting particular pieces, it was necessary to interpret the particular needs and requirements of the clients and users, the technical parameters, deadlines and economy in relation to expenditure and means.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

As the project progressed, there was a shared desire to create something that would be sustainable. As is often the case in this type of process, some values become banal and some words become vulgarized; sustainability losses its noble character and becomes a buzz word used as a label likewise for things that are good and for things that are mediocre.

Floor Plan
Floor Plan

This project is sustainable because there is a strong will to be sustainable and because, this willingness itself is sustained by reasons which are beyond those of mere necessity.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

The containers have a softwood structure; the walls, floors and ceilings are made out of chipboard panels. The thermal and acoustic insulation is provided by black expanded cork agglomerate. The floors and walls of the sanitary installations are clad in ceramic tiles.

Section
Section

Simple containers in timber and glass, embodying the intentions of the people who commissioned them, the people who worked the timber and made up the frames and the people who designed them so that they could accommodate people and goods in harmony with the environment, while satisfying the requirements of productivity. So, the materials for making the box become the materials for the finishes and for comfort.

© Fernando Guerra I FG+SG
© Fernando Guerra I FG+SG

In a hopefully distant future, these containers can be transformed into other containers, boxes and crates, in a logic of sustainability that the human mind will forever be capable of re-inventing.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Escritórios Revigrés / Carlos Castanheira" 14 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/586969/escritorios-revigres-carlos-castanheira/> ISSN 0719-8884