the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Spain
  5. Corea & Moran Arquitectura
  6. 2014
  7. Girona Public Library / Corea & Moran Arquitectura

Girona Public Library / Corea & Moran Arquitectura

  • 01:00 - 14 January, 2015
Girona Public Library / Corea & Moran Arquitectura
Girona Public Library / Corea & Moran Arquitectura, © Pepo Segura
© Pepo Segura

© Pepo Segura © Pepo Segura © Pepo Segura © Pepo Segura + 31

  • Architects

  • Location

    Girona, Girona, Spain
  • Architect in Charge

    Mario Corea, Lluís Moran, Sebastián Guerrico Corea Moran Arquitectura
  • Area

    8072.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Collaborators

    Lorena Airasca, Cesc Buxo, Isis Campos, Marina Correia, María Soledad Díaz, Laura Guitart, Consuelo Koch, Víctor Moita, André Mota, Alexandra Perez, Alex Puig, Aristides Pujalte, Amanda Soler, Leticia Wouk
  • Structural Engineer

    David García / BIS Arquitectes
  • Mechanical Engineer

    Eduard Bou / K2
  • Construction

    Copcisa
  • More Specs Less Specs
© Pepo Segura
© Pepo Segura

Text description provided by the architects. The new library is located on a large rectangular plot in the center of Girona. Bounded on the north by busy Avenue Emili Grahit, the site is embedded in a dense and compact neighborhood of tall residential blocks. These urban conditions – plus the fact that this is the largest library in the network of public libraries in Catalunya – contributed to the development of a design strategy based on two main considerations.

© Pepo Segura
© Pepo Segura

First of all, given its civic and cultural importance the decision was made to differentiate the library from the surrounding residential fabric both in terms of its form and the materials. Secondly, while the design responds to the new programmatic challenges of today’s library as a place of social interaction for young and old, it also reclaims the traditional role of the library as a place for reading, study and quiet reflection.

Floor Plan
Floor Plan

The different functional areas have been distributed over the building’s four floors according to the corresponding user groups and activities. Visitors enter from the new public plaza into the open and dynamic ground floor that contains the children’s library and playroom, an auditorium, exhibition gallery, cafeteria, and a place for reading newspapers and viewing videos. On the upper two floors there are the specialized areas of interest and spaces for reading, consultation and investigation. The administration level is located on the basement level where access is limited to the library personnel.

© Pepo Segura
© Pepo Segura

A large open staircase connects the three public levels. In addition to allowing for fluid vertical circulation, the staircase is a key element for understanding the spatial continuity inside the library, which is organized around three internal courtyards. While the transparent glass walls convert all the courtyards into sources of natural light as well as gardens that are extensions of the interior spaces, each one assumes its own identity.

Section
Section

The articulation in plan and section of the central courtyard transforms it into a large funnel that brings natural light down into the heart of the building. The exuberant full-height green wall is a backdrop for the sequence of platforms created by the shifting geometry. From a rectangle on the basement level it becomes a square on the ground floor and then a double square on the first floor. On the top floor the patio opens up to become a square four times the size of the ground level. The square courtyard on the south side features a tree in the middle and extends from the first to the second floors. And the third patio is a single-height square on the northeast corner.

© Pepo Segura
© Pepo Segura
© Pepo Segura
© Pepo Segura

The principle protagonist of the library is the light in its many variations. The square-shaped volume is almost entirely glazed in U-glass punctuated by sections of transparent glass, flooding the interior with a diffuse light especially comfortable for reading while framing views of the surrounding neighborhood. At night the library glows like a giant urban lantern, welcoming everyone to enter and become part of this place for knowledge, culture and community life.

© Pepo Segura
© Pepo Segura

Sustainable Aspects

The sustainability aspects are an integral part of the project concept and the library received the ‘Class A’ energy certification of the European Union for the maximization of natural light, industrialized construction with recycled low-maintenance materials, and a bioclimatic double U-glass facade. In addition, the building has maximum thermal insulation, a ventilated roof and a green wall and courtyard system.

© Pepo Segura
© Pepo Segura

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Corea & Moran Arquitectura
Office
Cite: "Girona Public Library / Corea & Moran Arquitectura" 14 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/586684/girona-public-library-corea-and-moran-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments