the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. India
  5. DCA Architects
  6. 2012
  7. Group DCA Office / DCA Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Group DCA Office / DCA Architects

  • 01:00 - 12 January, 2015
Group DCA Office / DCA Architects
Group DCA Office / DCA Architects, © Kapil Kamra
© Kapil Kamra

© Kapil Kamra © Kapil Kamra © Kapil Kamra © Kapil Kamra + 28

  • Architects

  • Location

    Sultanpur, New Delhi, Delhi, India
  • Architect in Charge

    Amit Aurora, Rahul Bansal
  • Contractor

    DCA Workshop
  • Area

    413.0 sqm
  • Project Year

    2012
© Kapil Kamra
© Kapil Kamra

Text description provided by the architects. DCA OFFICE is an example of Adaptive reuse. We reused the existing warehouse structure and then retrofitted the building for our particular purpose.

Plan
Plan

The office conforms to BOX IN BOX concept. The space needed to be flexible, providing both private and communal spaces, while allowing for daylight to travel throughout the space. As we enter, the Reception divides the space into two parts-interaction zone and the studio.

© Kapil Kamra
© Kapil Kamra

Interaction zone is a large hall with two glass and wooden boxes for meetings with clients and vendors and the larger remaining space serves as a multipurpose hall. It is where the demonstrations, mock ups, internal team meetings and training happen regularly. This also acts a lunch room and resource center. 

Section
Section

For the working zone “The most important thing the Partner’s wanted was to create a high level of interaction between its studio and projects team. A set of four boxes was thus introduced here to allow privacy to the partners, finance and projects head. The floor units and low height brick partitions were designed as to create further subdivisions for the design and projects team. The Accounts department was segregated from the studio, giving them required privacy and quiet environment. 

© Kapil Kamra
© Kapil Kamra

Between the two zones is a visually stimulating zone of reception, pantry and restrooms. The industrial look is enhanced here with a use of raw wood, rough unpolished kota stone and MS in the pantry and toilets with a basic lacquering/waxing to seal off the untreated surfaces.  The ceilings insulation was very critical, it was immediately done on possession to make the air-conditioning system effective. 

Section
Section

The un-plastered walls were simply painted on and the combination of old and new furniture, new lighting - completed the desired look. We retained the concrete floor and left services exposed across the ceilings. The finishing and joinery of the materials and details was kept as natural and minimalistic as possible. Bare Rubberwood was used sparingly for the work desk partitions, tables, and glass supported ceilings in cabins. Working on simple gravity, no supports were invested in for ceiling supports. The carpenter’s works table, commonly known as “adda” is glamourously set- in its original form as the open discussions table in Library. 

© Kapil Kamra
© Kapil Kamra

Working with a small budget and no compromises, the space was successfully transformed from an old storage unit to a fully functional work space.

View the complete gallery

About this office
DCA Architects
Office
Cite: "Group DCA Office / DCA Architects" 12 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/586265/group-dca-office-dca-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.