the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. Austria
  5. Cukrowicz Nachbaur Architekte
  6. 2012
  7. Vorarlberg Museum / Cukrowicz Nachbaur Architekte

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vorarlberg Museum / Cukrowicz Nachbaur Architekte

  • 01:00 - 9 January, 2015
Vorarlberg Museum / Cukrowicz Nachbaur Architekte
Vorarlberg Museum / Cukrowicz Nachbaur Architekte, © Hanspeter Schiess
© Hanspeter Schiess

© Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Hanspeter Schiess © Adolf Bereuter + 18

  • Team Competition

    Andreas Cukrowicz, Anton Nachbaur-Sturm, Christian Schmölz, Martin Ladinger, Michael Abt, Stefan Abbrederis, Emanuel Gugele
  • Team Project

    Anton Nachbaur-Sturm, Andreas Cukrowicz, Stefan Abbrederis [PL], Martin Ladinger, Philipp Schertler, Martina Berlinger, Vera Hagspiel
  • More Specs Less Specs
© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Text description provided by the architects. The new Vorarlberg museum completes the row of several culture buildings at the waterside of Lake Constance. The extraordinary concept is based on the principle of architectural continuity and it expands a listed building vertically and horizontally generating a new building form not by contrast but by contact of all parts differentiating them only by their surface structure.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The Museum occupies a site at the transition from the open landscape of Lake Constance to the compact urban structure of central Bregenz. At the edge of the otherwise impermeable urban fabric stands an insular row of detached landmark buildings. Their placement, as well as the gaps between them, creates a spectrum of different exterior spaces with unique character open to views of Lake Constance. As a whole, the quarter can be read as a continuous sequence of public squares.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The Museum responds to the local conditions completing the row of stand-alone landmarks. An assertive urban and architectural intervention provides the ideal vehicle for restoring the Vorarlberg Museum’s stature alongside the Kunsthaus and theatre in Bregenz’s culture quarter. The concept of the Vorarlberg Museum is based on the principle of architectural continuity. The listed building, which originally housed the District Council, was substantially preserved and assimilated into the new architecture.

Section
Section

The original building was expanded upwards by two storeys, in addition to the five storey extension onto Kornmarkplatz. These three different components are unified in a clear and compact new form. The different stages of the Museum’s history are rendered visible through varying facade composition and surface textures, but a singular colour palette of chalky white and champagne tones unites all components into a discrete whole. This colouring breathes new life into the facades, warmly diffusing natural light into the surroundings. The Museum’s combination of newfound height and colouring exerts a strong presence across the urban context and Lake Constance.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

All functions are arranged around a central atrium, with a ring of circulation connecting each internal area. The open and inviting ground floor, containing the foyer and café, joins the inner court to the public space outside. The first floor holds two function rooms, which can also be used as flexible exhibition spaces. The Museum’s entire administration team is accommodated on the first floor of the building. The top three floors are specialised exhibition spaces which prioritise flexibility of use. Varying views to the atrium and outside provide subtle differences in the spatial experience, without compromising the spaces’ flexibility.

First Floor Plan
First Floor Plan

The area in front of the panoramic window on the fourth floor can serve as a contemplative or relaxing space. The atrium provides generosity of space and a means of orientation within the building, and is furthermore a versatile space well suited to hosting installations and events.                                                                                            

© Hanspeter Schiess
© Hanspeter Schiess

The re-use of an historic building and giving it a second life is a very important aspect of sustainability. All materials and themes are derived from the historic substance and were transferred into a new language. Every exterior building part is made in passive house quality.

Elevation 4
Elevation 4

The use of all materials is sustainably untreated and chosen after ecologic criteria. By using clay as an material for walls and ceilings in the entire building the installations for ventilation could be reduced to a third. LED-technology is used for the whole lighting system.

© Hanspeter Schiess
© Hanspeter Schiess

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cukrowicz Nachbaur Architekte
Office
Cite: "Vorarlberg Museum / Cukrowicz Nachbaur Architekte" 09 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/585185/vorarlberg-museum-bregenz-austria-cukrowicz-nachbaur-architekte/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments