the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Sipan Residential Building / RYRA Studio

Sipan Residential Building / RYRA Studio

  • 01:00 - 4 January, 2015
Sipan Residential Building / RYRA Studio
Sipan Residential Building  / RYRA Studio, © Mehdi Kolahi
© Mehdi Kolahi

© Parham Taghioff © Mehdi Kolahi © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 35

  • Architects

  • Location

    Tehran, Tehran, Omidvar, Jamshidieh Park, Iran
  • Architect in Charge

    Abbas Riahi Fard , Farinaz Razavi Nikoo
  • Design associates

    Ali Ashouri,Ashkan Bagheri Aghdam,Saeed Bamdadi, Mehdi Yaghoubian
  • Detail design team

    Mahmoud Abbasi,Navid Nasrollahzadeh,Yaser Karimian,MinaVakili,Atefeh Lotfollahi, SoudehShahabi, Reyhaneh Rezaei
  • Area

    12600.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Visualization and graphic design team

    Ehsan Esmaeelzadeh,Mohammad Gholipoor,Ebrahim Roostaee, Mostafa Mohammadi, Meroe Marino, Negar Abbasi
  • Structural consultant

    Kamran Edraki
  • Mechanical & electrical consultant

    Azmayesh Co & associates
  • Construction

    Ali Shahlavi
  • Supervision

    RYRA Design & construction studio (Behdad Taksokhan ,Ali Aashouri ,Mohammad Mousavi)
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

A very important issue in our design process was to benefit the spectacular view and at the same time block the undesirable one. The localization and altitude of the site have ensured scenic overlook towards south and north, but in the east side we had a neighbor with an unpleasant look-out which we prefered to have less openings especially in private spaces which we need more privacy.

Diagram
Diagram

Consistency/conformity between the building's envelope and interior spaces has been our design principle. The initial idea reflects the organization of the spaces: the more private rooms are located at the corners of the layout, while the more public spaces are set at the center to benefit from more light and view. The design of the building's envelope follows the same rule. A rectangular module with an opening proliferates on the surface of the envelope in a way that large units with large opening at the center of facade grow smaller towards the edges of the building, offering more privacy.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

When the project was referred to us the structure was built, thus the pattern of the envelope has been derived from the super-imposition of two grids: the grid of the existing structure and the grid proposed by the organization of the public and the private spaces.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Traditional forms or ornaments have not been used in the design, Yet the general concept and all details have been originated from the idea of unity in diversity which has root in our traditional architecture. In Iran's traditional architecture, a module (Peyman) were used in different design aspects, in all scales. The same routine has been implemented here in the design process with an attempt to avoid monotony in the repetition of modules and elements.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Raising the quality of common areas was among the most important design principles. Diverse vivacious collective spaces improve the social impacts and connections between the neighbors, these collective and recreational spaces revitalizes the ten-story residential building. Here, green zone has been incorporated on the roof as a “green roof” which accommodates recreational and sportive facilities for the residents. In a densely populated city like Tehran with rapid urban development, along with congestion of building and devastation of intra-city gardens and open spaces, using the unutilized space of roof as a multipurpose space could suggest an appropriate solution to compensate this deficiency. The roof-top pool has been considered for enjoying the sun and the unique urban-scape during the warm seasons while the indoor pool with sauna and Jacuzzi at the basement level facilitates the building all through the year. Moreover, the tennis court on the roof, the gym and multi-purpose salons at basement levels have improved the quality of life of the neighbors and the social impacts of the building.

Section
Section

In choosing the building materials, our first consideration was to avoid using disparate materials and use the natural ones; stone and wood. Because of the rocky and green mountains in the north, the uniformly use of stone in facade in addition to the green roof, connects the skyline of the project with its surrounding and provides unity with its instant environment. The project is also an innovative approach to stone. In Iran stone is mainly considered classic architecture, with this project we tried to change the rules and show how this traditional, natural material can be used in a contemporary way.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
RYRA Studio
Office
Cite: "Sipan Residential Building / RYRA Studio" 04 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/583562/sipan-residential-building-ryra-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.