We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 2 of 27El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 3 of 27El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 4 of 27El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 5 of 27+ 27

  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
  • Photographs
    Photographs :Rafael Gamo
  • Lead Architects : Manuel Cervantes Céspedes, José Luis Heredia Álvarez
  • Design Team : Israel Caballero Campos, Deyanira Yarza Barrón, María Luisa Leal Rosales
  • Interior Design : Habitación 116
  • Landscape Design : Entorno, Taller de paisaje
  • Country : Mexico
More SpecsLess Specs
El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 9 of 27
© Rafael Gamo

Text description provided by the architects. El Mirador serves its purpose as it is located on an edge of the site, where the emblematic lake of the area can be seen from above. It was designed based on respecting the forest where it is located, anchored to its topography and reducing its constructive impact. The materials used are from the region, and railroad ties from old train tracks where recycled for the exterior cladding.

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 3 of 27
© Rafael Gamo
El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 23 of 27
Planta Baja
El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 4 of 27
© Rafael Gamo

The structure is a combined system of steel and wood, and retaining walls are made of local stone. Many of the interior walls are clad in white oak that adds a touch of warmth to the spaces while remaining contemporary.

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 7 of 27
© Rafael Gamo

The program consists of a large family room that connects to the outside expanding the social area to the front terrace. It has a bedroom and bathroom. The kitchen has a large bar made of slate stone that serves a dining area. The relaxed program and its arrangement in the space reinforce the character of relaxation and intense social life for which it was designed. The main entrance has a large reflecting pool that ends in a trough for horses, while a low wood wall hides the parking area.

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 14 of 27
© Rafael Gamo

El Mirador is half buried on one side in order to protect the living spaces from the cold climate of the valley. The design of the pavilion is articulated around vegetation, views and rustic finishes.

Note: This project was originally published in December 29, 2014

El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio - Image 18 of 27
© Rafael Gamo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "El Mirador House / Manuel Cervantes Estudio" [Casa el Mirador / Manuel Cervantes Estudio] 15 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/582362/el-mirador-house-cc-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.