the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. abendroth architekten
  6. 2013
  7. White Pine Bungalow / abendroth architekten

White Pine Bungalow / abendroth architekten

  • 01:00 - 27 December, 2014
White Pine Bungalow / abendroth architekten
White Pine Bungalow / abendroth architekten, © Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

© Andreas Buchberger © Andreas Buchberger © Andreas Buchberger © Andreas Buchberger + 25

  • Collaborator

    Neda Ghiassi Msc.
  • Landscaping

    DI Joachim Kräftner
  • Builder

    BRC Kerner Baugesellschaft
  • Statics

    Plan Drei, Günther Hammerer
  • Building services, building physics

    D.I.HTL Johannes Stockinger
  • More Specs Less Specs
© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Text description provided by the architects. House with passive house technology. A medical couple from the wine region decide to build a refuge for their retirement. It should all be one a single level, comfortable and with a private outdoor space. These self-builders have already built a house previously in the 90s and want to take the creature comforts with them to their new home.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Thus the interior will sport a wood-burning stove, and an extra entrance which can be used when coming home from a long hike with the dog including a shower and mudroom.

Floor Plan
Floor Plan

The south-facing plot is situated next to a small stream with views over the fields and rolling hills of the outskirts of Althöflein. The two adjoining building create an intimate courtyard, offering complete privacy for the owners. Landscape architect Joachim Kräftner worked with the client to create an organic terraced courtyard landscape as a sort of walk-in sculpture.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

Facing west, between the bungalow and the gym, you’ll find the vegetable garden, enclosed with a fence in the same style as the façade. This kitchen garden can be used for contemplation as well as pottering around (known as ‘garteln’ in the local dialect).

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

An air-stone serves as a focal point of the bedroom. The timber frame construction showcases all the qualities of a passive house: highly insulating cladding, triple-glazed super-windows and a comfort ventilation system. Due to the unfavorable volume/surface ration of the bungalow, an additional heater in the form of a water heat pump is required.

Section
Section

The protection from the sun on the south side is ensured by a large roof overhang in solid wood, with crafted sliding aluminum shutters being used on the west side. The façade is clad with unplaned white fir slats in irregular sizes and arrangement. The result is a lively façade that creates a playful effect with the light and shade.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

The roof landscape consists of juxtaposed pitch roofs, which are in keeping with the neighboring buildings. Inside, all external walls and the ceiling are covered with unpolished silver fir panels. The "Täfer", as the workers from the Bilgeri carpentry in Bregenzerwald call them, are precise and blend almost seamlessly with the slate stone floor, resulting in a warm and natural environment.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

A Symbiosis of the Exterior and Interior

The garden stretches on between the clear architecture of the new building and the wide soft undulating countryside. This creates a dialogue of form between the natural curves of the landscape and the clean lines of the architecture. The stone-edged terraces meander through the garden and boldly emphasize the varying levels.

© Andreas Buchberger
© Andreas Buchberger

The southern orientation allows for a spacious, Mediterranean-style gravel garden with perennials. A rose-garden, orchard and water garden create an attractive and versatile space. Water features, trellises and various options for socializing and entertaining makes the nature-orientated and sustainably built terraced garden both a place for play and relaxation.

View the complete gallery

About this office
Cite: "White Pine Bungalow / abendroth architekten" 27 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/580628/white-pine-bungalow-abendroth-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.