the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. Austria
  5. Franz Architekten
  6. 2014
  7. Bundesgymnasium Gainfarn - Bad Vöslau / Franz Architekten

Bundesgymnasium Gainfarn - Bad Vöslau / Franz Architekten

  • 01:00 - 24 December, 2014
Bundesgymnasium Gainfarn - Bad Vöslau / Franz Architekten
Bundesgymnasium Gainfarn - Bad Vöslau / Franz Architekten, Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

Courtesy of Franz Architekten Courtesy of Franz Architekten Courtesy of Franz Architekten Courtesy of Franz Architekten + 27

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

Text description provided by the architects. Old becomes new

The task comprised restructuring and extending the old school for forest wardens from the 1970s in order to create a contemporary educational institution. The old residential wing was demolished because of the building’s structure and its low ceiling height. The concrete rubble was used as subgrade for the new building. The classroom wing and the gym hall could be preserved and were expanded by another set of classrooms and a large gym hall. The four building parts are grouped equitably around the new one-storey centre of the school.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

Due to their armoured concrete skeleton structure the old building parts turned out to be very flexible and adaptable; these qualities were therefore adopted in the new building parts. All dividing walls between classes were erected in lightweight construction and installation-free. The ribbon windows provide consistent lighting and facilitate later adaptation of room sizes.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

With regard to detail construction, interior fittings and façades, old and new building parts were treated alike. The four building parts are lined with fibre cement tiles in different shades of grey. The entire ensemble forms a new school that presents a very calm and unexcited aspect to the outside.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

Between inside and outside

The arrangement of the four building parts creates a differentiated outer area with various functions such as schoolyard, sports ground, and parking area, each with dedicated entrances and exits. A multicoloured lamella ceiling forms significant canopies and connects all access and communication areas of the ground floor.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

In the central one-storey building part, the library, a polyvalent room and all sports locker rooms were grouped in free form. This made it possible to devise the necessary access paths as a walkabout with prospects into the landscape instead of dead ends. The flooring, a very robust and durable bitumen terrazzo, leads through the entire school, and in the shape of large sitting steps connects the two floors of the new classroom wing like a tribune.

Floor Plan
Floor Plan

In order to dissolve the strict arrangement of the required basic classes, these were opened up towards the recess rooms with windows forming sitting niches. The gym halls are located on the ground floor in the immediate vicinity of the outside sports areas, and can also be used after school hours by other sportspersons or for external events because they have a separate entrance and can be sectioned off from the rest of the school.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

On the upper floor there is a large, sheltered roof terrace between the four building parts. The wooden floor in herringbone pattern, plant troughs and floor lamps create an open-air living room. Large circular seating furniture with integrated light cupolas provides the ground floor with daylight.

Courtesy of Franz Architekten
Courtesy of Franz Architekten

The entire building was designed to conform with low energy standards, including the thermic restoration of the old building parts. The building equipment was deliberately kept facile. Energy is supplied by a wood chip heating system using regional resources.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bundesgymnasium Gainfarn - Bad Vöslau / Franz Architekten" 24 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/579041/bundesgymnasium-gainfarn-bad-voslau-franz-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.