the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. The Netherlands
  5. Kraaijvanger
  6. 2013
  7. Expansion of the American School of the Hague / Kraaijvanger

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Expansion of the American School of the Hague / Kraaijvanger

  • 00:00 - 18 December, 2014
Expansion of the American School of the Hague / Kraaijvanger
Expansion of the American School of the Hague / Kraaijvanger, © Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 29

  • Architects

  • Location

    Wassenaar, Netherlands
  • Design Team

    Kraaijvanger, Rotterdam
  • Team

    Hans Goverde, Annemiek Bleumink, Laurence Meulman, Patrick Keijzer, Nol van den Boer
  • Area

    3900.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

    • Partner Architect

      Hans Goverde
    • Project Architect

      Annemiek Bleumink
    • Advisor Structure

      ABT, Velp
    • Advisor Installations

      Deerns, Rijswijk
    • Landscape Architect

      designstudio van ginneken, Leiden
    • Gardener

      Gerrit Veenma
    • Contractor

      Blanksmagroep, Alphen a/d Rijn
    • More Specs Less Specs
    © Ronald Tilleman
    © Ronald Tilleman

    Text description provided by the architects. As a farm with several buildings, The American School of The Hague in Wassenaar is expanded for The Early Childhood. This set-up fits the small scale of the surroundings. The existing 16th century farmhouse 'Ter Weer' is restored and incorporated in the new complex that integrated into the environment and the landscape. The school has a capacity for 230 children from 0 to 6 years and includes a nursery, twelve classrooms, a gym and a multipurpose room. The entrance is is designed as a monumental glass heart between the farm and the 'barn'.

    © Ronald Tilleman
    © Ronald Tilleman

    Dialogue between old and new

    The dialogue between the two buildings, can be experienced both inside and outside. The expansion is partly deepened to encroach the monument not too much. The materialization of the new building refers to a barn by applying wood substructures, caps and wooden parts for wall cladding.

    © Ronald Tilleman
    © Ronald Tilleman

    Program

    The barn houses all the classrooms and the library. Because of the inclined slope even the lower floors receive enough daylight. The classrooms are characterized by the entry of natural light, the use of healthy materials and the direct relationship with the surrounding landscape. The farmhouse houses the administrative functions of the school a lunch room for 100 children, a kitchen, a nursery and a art room.

    © Ronald Tilleman
    © Ronald Tilleman

    The sports facilities are put in a separate building with a gymnasium, changing rooms, a canteen/clubhouse of the local handball association. The building is designed as two interlocking volumes with sloping green roofs, matching the shape of the extension and rural character of the surroundings. A large window is placed in the gymnasium overlooking the connecting bridge to the main building and offers insight from the school and outside play areas .

    Floor Plan
    Floor Plan

    Green schoolyards 

    Around the school are several playgrounds to suit the different age groups. They are designed by design studio Van Ginneken with greenery, seating and educational components. The Wild Play Area is designed and constructed by the local gardener Gerrit Veenma. Hedges, wooden fences and gentle slopes locks provide a friendly separation between the different squares. In an adjacent parking site there are gravel pavement and rows of trees between the parking places.

    © Ronald Tilleman
    © Ronald Tilleman

    Total integration

    The building is fully integrated into the environment and the surrounding landscape. The design of the landscape is based on the objectives of the school. A healthy environment where young children playfully learn why sustainability matters. By using water and natural materials to show how energy is generated children get in a natural way in contact with this theme. The building makes use of solar energy, LED fixtures, cold and heat storage, wastewater reuse and cradle to cradle materials such as Accoya cladding.

    © Ronald Tilleman
    © Ronald Tilleman
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Expansion of the American School of the Hague / Kraaijvanger" 18 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/577123/expansion-of-the-american-school-of-the-hague-kraaijvanger/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments