the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Brazil
  5. RoccoVidal Perkins+Will
  6. Campo Belo Building / RoccoVidal Perkins+Will

Campo Belo Building / RoccoVidal Perkins+Will

  • 01:00 - 11 December, 2014
Campo Belo Building / RoccoVidal Perkins+Will
Campo Belo Building / RoccoVidal Perkins+Will, © Daniel Ducci
© Daniel Ducci

© Daniel Ducci © Daniel Ducci © Daniel Ducci © Daniel Ducci + 38

  • Architects

  • Location

    São Paulo - State of São Paulo, Brazil
  • Architect in Charge

    RoccoVidal Perkins+Will, Agres
  • Interiors

    RoccoVidal Perkins+Will
  • Area

    8400.0 sqm
  • Photographs

  • Construction

    Bueno Netto
  • Developer

    MaxCasa
  • Landscape Design

    Rodrigo Oliveira
  • Lighting Design

    RoccoVidal Perkins+Will e Lumini
  • Facilities

    Projetar
  • Air conditioning

    Willen Scheepmaker e Associados
  • Plastic Artist

    Plástico Loro Verz
  • More Specs Less Specs
© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

Text description provided by the architects. Based on open and flexible architecture concepts, MaxHaus Campo Belo (located in the southern region of the city of São Paulo) was designed by businessman José Paim de Andrade, and along with the offices of the RoccoVidal Perkins+Will architecture firm, it is currently the most significant representation of the idea.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

The building has 68 units with open floor plans distributed throughout 17 floors of a single residential tower. Each unit is 70 m2 and has no walls except a central core that encloses the bathroom and the wiring/plumbing shaft. In addition to this flexibility, each of these units can be connected to the unit next to it, both horizontally and vertically. This can increase the area to 140 m2, 210 m2, 280 m2, or even more in a compostable system.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

Removing the divisions between the apartments and cutting into concrete slabs to provide access to the stairs allow for this flexibility. Double paned plate glass maxim-ar windows are strategically placed so they will not interfere with these customizations. This is also the case for the exposed concrete on the floor and ceiling which provide a modern feel and make other wall dressings unnecessary. Another feature to facilitate changing the units is the choice between a raised, monolithic or PVC floor embedded in the structure.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

The items present in every unit are finishing touches and accessories that emphasize the technology and design of the building, and include: a rainfall showerhead, a bathroom with pighes marble, maxim-air windows with a brushed stainless steel frame and automatic switches controlled by an exclusive MaxHaus Apple application. However, the real attraction is the stamped aluminum door, because in addition to an award-winning design, it has a letter holder, unique peephole, a customized doorbell, the apartment number incorporated in the design of each piece, and can be operated with a remote control. These accessories and finishing touches show a combination of high residential standards and the cutting edge technology of the corporate world, which is present in the common areas.

Floor Plan
Floor Plan

The building follows the MaxHaus construction style, and shows an evolution of the concept. The unique design and size of the facade is completely different from other MaxHaus buildings. Moving away from traditional facades, RoccoVidal P+W projected a building that would play with size, color and lines to break the monotony of the rows of windows, revealing the compostable elements. Through framing and marking done by reflective, corrugated metallic panels and highly resistant polystyrene plates, a facade with different compositions is created.Even the concrete in the lead is part of the effect.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

The building is on a 1,800 m2 piece of land located between two steep sloping roads, which allowed for two partially underground floors that can be accessed from Rua Jesuíno Maciel. In order to keep these underground floors from becoming large walls with hollow blocks for the urban environment (which is a common solution in these cases), RoccoVidal Perkins+Will decided to enhance the space between the building and the street with some landscaping and make a small but important public area for leisure. For the parking lots, vertical concrete blocks run up the two floors, along with the platband and openings for light and ventilation. The pedestrian entrance looks like a recessed niche under a large metal cube with the property logo.

© Daniel Ducci
© Daniel Ducci

The common areas include a pool, sauna, fitness café and entrance hall, with a central core that is completely covered in wood and concrete floors and walls. Art is displayed in the milk glass elevators and touch screen panels at MaxHaus Campo Belo. In the elevator shaft, a transparent glass wall displays graphite drawings by plastic artist Loro Verz, which accompany residents and visitors on their vertical journey.

Floor Plan
Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Campo Belo Building / RoccoVidal Perkins+Will" 11 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/574499/campo-belo-building-roccovidal-p-w/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments