the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. OFIS Arhitekti Designs Cantilevered Cultural Space for Arvo Pärt Center

OFIS Arhitekti Designs Cantilevered Cultural Space for Arvo Pärt Center

OFIS Arhitekti Designs Cantilevered Cultural Space for Arvo Pärt Center
OFIS Arhitekti Designs Cantilevered Cultural Space for Arvo Pärt Center, Courtesy of OFIS Arhitekti
Courtesy of OFIS Arhitekti

Awarded Special Mention "for its original concept and daring in thinking beyond the set bounds," OFIS Arhitekti's proposal for the Arvo Pärt Center, "MEIE AED" (Our Garden), is a combination of a pine tree, tree house, traditional house, nest, observatory, and floating bridge. A cultural center that incorporates a multitude of programs including concert space, archives, creative space, and a chapel, the building was conceived to converse closely with its forested natural surroundings.

Courtesy of OFIS Arhitekti Courtesy of OFIS Arhitekti Courtesy of OFIS Arhitekti Courtesy of OFIS Arhitekti + 37

Courtesy of OFIS Arhitekti
Courtesy of OFIS Arhitekti

The Center is located in Laulasmaa, near Tallinn, Estonia. Unfixed in orientation, diagrammatically the building is structured like a pine tree, with volumes stemming outwards from a central "trunk." Internally focused spaces and outwardly focused spaces are layered vertically like layers of a tree canopy, and operating much like a treehouse. The highest volume lies above the canopy line and provides views towards the sea. In addition, views are framed via terraces and balconies that cantilever from the central volumes. Deriving influence from Estonian wooden homes, the building features low hanging gable roofs, patterns of vertical wooden slats, and stacked, intimately scaled spaces. These stacked bridge-like volumes form a nest-like shape, organized around a grand interior. The central space of the top levels creates a viewing tower and observatory.

Courtesy of OFIS Arhitekti
Courtesy of OFIS Arhitekti

The rotating triangular form is influenced by the music of Arvo Pärt. Programmatically, the building is divided into a landscaped concert house on the lower ground floor, bridge house on the upper ground floor, office and archive house at the first level, and creative tree house within the tower. The concert house consists of two structural concrete pedestals, with a classroom and auditorium in the Western pedestal and service spaces in the Eastern pedestal. Embedded into the landscape, the pedestals frame an internal lobby, central staircase, and atrium space that channels visitors between indoors and out, and serves as courtyard and thermal regulation. Within the bridge house, the main entrance, central gallery, reception area, and public facilities blend into the landscape via partially transparent building material, and corner terracing. 

Courtesy of OFIS Arhitekti
Courtesy of OFIS Arhitekti

On the first level, offices and archive space are surrounded by an extended terrace intended for extensive views, daylighting, and environmental buffer zone. Above, the tower is separated by various functions. The lower level contains two creative rooms, each with an individual terrace, and located above the archives. The upper level houses Arvo Pärt and his wife's working space and chapel. This sanctuary form spatially emphasizes the importance of integrating Pärt’s musical legacy with Christian values. This upper level also functions as an observation tower for guests. 

Courtesy of OFIS Arhitekti
Courtesy of OFIS Arhitekti

Designed for "high comfort - low impact," the proposal features several energy reduction strategies. The entire building is formed of one single volume to lower perimeter heat transfer area, while the central atria and first level double-skin facades provide buffer spaces. Triple glazed facades insulate while exterior shading systems reduces excessive heat gain. The building ventilates through stack effect and solar chimney effect during Estonia's cold winters, while an interior water wall cools in summer and allows for winter humidification. 

Courtesy of OFIS Arhitekti
Courtesy of OFIS Arhitekti
  • Competition

    The Arvo Pärt Center Competition
  • Award

    Special Mention
  • Project Name

    MEIE AED (Our Garden)
  • Architects

  • Project Team

    Rok Oman, Spela Videcnik, Janez Martincic, Andrej Gregoric, Beatriz Rodriguez Sanchez, Paloma Rubio Rodriguez, Antonio Rodriguez Rueda, Darko Ivanovski, Michele Albonetti, Tomaž Cirkvenèiè, Vanessa Abram, Eva Toom, Diego Umari, Lorenzo Conti
  • Technical Team

    Transsolar, Inforce Project, Milko Lazar (pianist)
  • Area

    1976.9 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this author
Sadia Quddus
Author
Cite: Sadia Quddus. "OFIS Arhitekti Designs Cantilevered Cultural Space for Arvo Pärt Center" 30 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/573526/ofis-arhitekti-designs-spiraling-cultural-space-for-arvo-part-center/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments