the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Correia/Ragazzi Arquitectos
  6. 2012
  7. House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos

  • 01:00 - 3 December, 2014
House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos
House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos, ©  Luis Ferreira Alves
© Luis Ferreira Alves

©  Luis Ferreira Alves ©  Luis Ferreira Alves ©  Luis Ferreira Alves ©  Luis Ferreira Alves + 24

    • Collaborators

      Inês Ruas, João Marques, Nuno Vasconcelos, Rita Breda, Tiago Costa Structure And Foundation Engineering: Glser
    • Hidraulic Engineering

      Glser
    • Technical Facilites Engineering

      Genco
    • Electrical Engineering

      Genco
    • Construction

      Almeidas & Magalhães, Lda
    • Tile

      KINETIC TILE
    • Designer

      Catarina Almada Negreiros e Rita Almada Negreiros
    • Producer

      Fábrica Cerâmica Viúva Lamego
    • Site Area

      258, 15 m2
    • More Specs Less Specs
    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    Text description provided by the architects. The surroundings to the plot are characterized by medium density consolidated residential aspects despite being so close to Boavista Avenue.

    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    The house to rebuild, with three fronts, intends to establish, or re-establish, a clear volumetric relation with the adjoining dwellings, although, simultaneously, with a degree of formal autonomy and relation with the terrain. Originally this house established a relation with a twin house situated on the plot to the north, which disappeared when it was subjected to a similar intervention. At present it is intended to re-establish a relation, though of completely different nature – by contrast and continuity. By contrast in volume, intended to be much lower and establishing a direct reference to the row house with wall moiety on the lot to the south, with only two floors, one being half buried; by continuity through the ground-floor and materials that characterize it.

    Section
    Section
    Section
    Section

    In the perspective reading at the street level (from north to south) will be clear this continuity relation with the lower level, as well as the construction volume in harmony with the existent house to south, providing an excellent framework of the set.

    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    The decision that will ensure the formal autonomy is its deployment as a courtyard-house, allowing bigger resting areas on the ground-floor and intimate relations between them, the outside spaces of the house and the interior of the block.

    Floor Plan
    Floor Plan

    The east and west elevations are, at the upper level, totally blind and defined by textures glazed tile panels, characteristic of the city of Porto. The blind west elevation is justified by not violating the neighbouring parcels, as well as prevents the reading from this upper level extremely uncharacterized.

    ©  Luis Ferreira Alves
    © Luis Ferreira Alves

    The use of the tile, giving new life to a Portuguese tradition, comes from the intention to explore its formal and plastic possibilities rather than only its chromatic possible variations. The tile has also the advantage of being a finishing material that requires basically no maintenance, one can use it over any constructive system and it’s eternal. We are interested in its natural qualities, its colours, textures and ability to be worked according to the different perspectives, as a different entity.

    Floor Plan
    Floor Plan

    View the complete gallery

    Cite: "House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos" 03 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/573432/house-ricardo-pinto-correiaragazzi-arquitectos/> ISSN 0719-8884