the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Belgium
  5. A154
  6. 2013
  7. Backstay Hostel Ghent / A154 + Nele Van Damme + Yannick Baeyens

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Backstay Hostel Ghent / A154 + Nele Van Damme + Yannick Baeyens

  • 01:00 - 2 December, 2014
Backstay Hostel Ghent / A154 + Nele Van Damme + Yannick Baeyens
Backstay Hostel Ghent / A154 + Nele Van Damme + Yannick Baeyens, © Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

© Luc Roymans Photography © Luc Roymans Photography © Luc Roymans Photography © Luc Roymans Photography + 33

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

Text description provided by the architects. The hostel found its home in the former tabling office of ‘Dagblad Vooruit’ (socialist newspaper) in the Sint-­‐Pietersnieuwstraat 128 in Ghent (Belgium). These premises dating from 1930 with their striking frosted glass eclectic front designed by architect Brunfaut, most certainly stir many people’s imagination. Because of that, it has been protected as a monument.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

After the ‘Dagblad Vooruit’ stopped its activities, the premises were in the eighties modified into the cultural house “Backstage” And until today it is still known to most people under this name.
The neighbouring premises on the right side, with shop front, housed in the old days the pub ‘Hof van Beroep’. These premises were also integrated in the project.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

In 2009 student home landlord Upgrade Estate bought the entire complex. At the back a new construction was added containing 105 student rooms, an underground car park and a commercial area.
In 2013 a license was delivered to modify the monument itself into a hostel with 108 beds. At the time Alderman Balthazar said "It is our intention to expand the Sint-­‐ Pietersnieuwstraat into a central connecting lane between the art quarter and the inner city. On that axle we now lack in su_cient tourist amenities".

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

The Backstay Hostel is a spin-­‐off of Upgrade Estate from Ghent. Apart from realizing sustainable student accommodation Upgrade Estate wants to expand its range into the short-­‐stay segment. Budget-­‐friendly lodging in a unique setting.ting is part of that vision.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

HOSTEL

Our hostel is conveniently located in the middle of the university nucleus of the city, opposite the renowned art centre Vooruit and just minutes away from the historic city centre. The hostel offers 108 beds and 15 rooms and as such is one of the largest hostels in the Ghent region. Both groups and individual travellers are very welcome here.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

“Every traveller is a friend”...
This baseline was created to cover much more than just the mere contents of our challenge. A personal service to each individual traveller is our goal, wishing to avoid a business-­‐like and cool reception.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

The renovation works took a little less than one year. The entire renovation was done in a positive understanding with the urban planning commission and in particular with the department of Monuments’ Conservation. The hostel opened its doors on June 20, 2014. Respecting the past of the building, an original total concept was developed for the interior, the design and even the atmosphere. Apart from the added value of the historic architecture of our premises, we also want to present ourselves as a trendy, international hostel in a vibrant city of culture.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

All furniture has been tailor-­‐made. Through the opaque windows of the façade a soft-­‐filtered light enters the sleeping quarters. At night the entire glass front bathes in light. This nightly image of the building is without ado unique. All dorms rooms and bedrooms are named after famous, international newspapers (Le Monde, the New York Times, Die Zeit, El País, La Stampa, the Guardian,...).

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

In the former pub visitors can enjoy a ‘Travellers zone’. During their stay, it is the place where our guests can relax. For their convenience, also a podium was built and a piano and even guitars are at hand. The first spontaneous jam sessions are already a fact... The renovation works were very intensive and a number of setbacks – characteristic for such renovations – had to be overcome. But finally we were able to realize in full the overall image constantly borne in mind.

Floor Plan
Floor Plan

BAR

The ground-­‐floor bar is open to travellers, Ghent residents and accidental visitors alike. The bar furniture was upholstered with hundreds of wooden typesetting letters from the collection of printing house Strobbe (Izegem). Colourful globes illuminate our bar in a playful winky way. During the works the original ceiling appeared to be entirely affected by domestic dry rot fungus (Serpula lacrymans) and had to be removed. The plain but contemporary design of the new bar modestly serves the adjoining protected monumental spaces.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

WHERE TRAVELLERS MEET LOCALS

The lobby, bar, breakfast room and the terrace integrate seamlessly in each other. We always intended for the ground-­‐floor to be a meeting place for our travellers and visitors. The quote “A journey is best measured in friends, not in miles” is most prominently present in the interior of our breakfast room.

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

BLOG-­‐ROOM

History was written in our building. Apart from the tabling offices of ‘Dagblad Vooruit’ some famous Flemish poets, such as Louis Paul Boon and Richard Minne, had their niche here. From the beginning the modest, concrete structure of the top lighthouse spurred our inspiration. We looked for a suitable interpretation of this undefined space with its almost sacral zenith light. How better serve the building’s history than to make this space available to anyone bitten by the writing bug...

© Luc Roymans Photography
© Luc Roymans Photography

We call this space our ‘blog-­‐room’, located in the illuminated tower of the façade. It is freely open to travellers and Ghent residents to jot down their stories.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
A154
Office
Nele Van Damme
Office
Yannick Baeyens
Office
Cite: "Backstay Hostel Ghent / A154 + Nele Van Damme + Yannick Baeyens" 02 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/572773/backstay-hostel-ghent-a154-nele-van-damme-yannick-baeyens/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.