the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Studio Velocity
  6. House in Chiharada / Studio Velocity

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House in Chiharada / Studio Velocity

  • 01:00 - 30 November, 2014
House in Chiharada / Studio Velocity
House in Chiharada / Studio Velocity, © Kentaro Kurihara
© Kentaro Kurihara

© Kentaro Kurihara © Kentaro Kurihara © Kentaro Kurihara © Kentaro Kurihara + 18

© Kentaro Kurihara
© Kentaro Kurihara

“Deconstruction of a multi-floored architecture”: A site with a two-storied main house is split in half and a new house for a young couple is going to be built on the vacant area.

© Kentaro Kurihara
© Kentaro Kurihara

Although there is enough space within the surrounding environment and there are no approximate buildings, it is inevitable that the new house be built rather close to the main house. In addition, a multi-floor living space was needed due to the limitation of the site area.

Floor Plan
Floor Plan

Therefore, to avoid facing each other, a round shaped volume was chosen against the corner of the square shaped volume of the main house. It was arranged so as to create a valley-like space in between the two buildings spreading open towards the outside. The round shape is set on an irregular shaped site, creating various shaped gardens around it that can be shared with the main house. Each room on the first floor in the round shaped building has a door that opens to the gardens.

© Kentaro Kurihara
© Kentaro Kurihara

A number of small rooms and a bathroom are located on the first floor, and a single large hall where everyone can gather is arranged on the second floor. Downstairs and upstairs are relatively close by lowering the height of the slab (the upstairs floor) that lies between the two floors, and therefore, the garden grounds can be seen even from the center of the second floor through the enclosed staircases and downstairs rooms.

Floor Plan
Floor Plan

Entering through the entrance on the second floor, enclosed staircases are arranged within the living room that is filled with natural light from a high ceiling; the enclosed staircases look like slender structures of various heights. The space seems like being on a street in a town, and makes you feel it is on the ground level although it is on the upstairs of the multi-floor building.

© Kentaro Kurihara
© Kentaro Kurihara

Each of the four enclosed staircases connects to an individual room on the first floor. When you look up at the open ceilings from the children’s room or the bedroom (inside of the enclosed staircases) that almost reach the roof, the sky can be seen and natural light pours down from skylights above the openings in the enclosed staircases. It was intended with this house that a person be able to feel the ground and sky throughout, though it is a multi-floored building.

Section
Section

Elimination of the discontinuity between multi-floor stairs that usually exists might result in the unfolding of a united and continuous new living environment. By interrelating with each area, including the outside, and by intersecting the living space from exterior to interior and from upstairs to downstairs, the hierarchy between the first floor and the second floor disappears and individual functions and sceneries mix together.

© Kentaro Kurihara
© Kentaro Kurihara
Cite: "House in Chiharada / Studio Velocity" 30 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/572676/house-in-chiharada-studio-velocity/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments