the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Philip Stejskal Architecture
  6. 2014
  7. Bellevue Terrace Extension / Philip Stejskal Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bellevue Terrace Extension / Philip Stejskal Architecture

  • 01:00 - 1 December, 2014
Bellevue Terrace Extension / Philip Stejskal Architecture
Bellevue Terrace Extension / Philip Stejskal Architecture, © Bo Wong
© Bo Wong

© Bo Wong © Bo Wong © Bo Wong © Bo Wong + 21

© Bo Wong
© Bo Wong

Text description provided by the architects. Our project comprises alterations and additions to an existing 1890's duplex disconnected from its garden by a 1.5m level difference and an inconveniently placed bathroom. The brief was to forge a new relationship with the outside, and to replace an existing deck and pergola with a flexible space that was neither fully internal nor external.

© Bo Wong
© Bo Wong

Our response was to choreograph a family of conditions that offers our clients varying degrees of ‘nearness’ to the outside, allowing them to exercise a high level of choice in the way they interact with their environment.

Section
Section

Spatially, our project can be loosely ordered into the following areas:
an outdoor dining room, a narrow bathroom and a pathway between.

© Bo Wong
© Bo Wong

As briefed, neither space is completely interior or exterior. Depending on the configuration of shutters, sliding panels and folding walls, the spaces move between these definitions and each other.

Floor Plan
Floor Plan

These operable surfaces permit the owners to personalize their environment and enjoy a spatial flexibility, which makes the modest spaces feel larger and cater to varying forms of habitation.

© Bo Wong
© Bo Wong

The ability (and requirement) for the owners to interact with their shelter is central to the project. We worked with our clients to explore an interactive form of habitation that allows them to orchestrate varying levels of privacy, interiority, thermal comfort, functionality, etc in response to climatic, social or other conditions.

Elevation
Elevation

Each new configuration offers a fresh nuance with the possibility that the addition may continue to offer surprise alongside the familiar rhythms that are adopted in response to repeating seasons and times of day.

© Bo Wong
© Bo Wong

Passage between the house and garden is drawn out and made indistinct. The former flight of steps is replaced with a series of terraces in brick and timber that wind between the outdoor dining room and the new bathroom. The owners are given various opportunities to loiter along the way, to sit on edges of platforms and steps… to choose their condition of nearness to the outside - or inside.

© Bo Wong
© Bo Wong

The project won the 2014 National Australian Institute of Architects Award for Residential Architecture.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Bellevue Terrace Extension / Philip Stejskal Architecture" 01 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/572006/bellevue-terrace-extension-philip-stejskal-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.