the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Bernardes Arquitetura
  6. 2013
  7. GCP House / Bernardes Arquitetura

GCP House / Bernardes Arquitetura

  • 01:00 - 27 November, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
GCP House / Bernardes Arquitetura
GCP House / Bernardes Arquitetura, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 19

  • Architects

  • Location

    Porto Feliz, Brazil
  • Project Team

    Thiago Bernardes, Jaime Cunha, Carolina Penna, Raquel Pereira Alves, Daniel Vannucchi
  • Project Area

    910.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Wood and corten steel are the main materials in this weekend house made for a couple with two children. The layout of the house was influenced by the geometry of the site.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Corte 1 Basement Floor Plan Detalhe Site Plan + 19

The design was to create two volumes that fit perpendicularly. A combination of two volumes: a wooden pavilion with louvers, and another intimate block with concrete structure and wooden facade, suspended 40 cm from the ground to avoid moisture and give more privacy to the rooms.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The boundaries of the social pavilion end on a covered terrace with seating area facing the pool. The louvers that became a defining element in the house were not created intentionally. In this case, the aesthetic element responds to the need to protect the facade from the heat.

Estrutura de Madeira
Estrutura de Madeira

With an aluminum structure and copper panels, the louvers direct the views to the most beautiful part of the terrain. Another important element is the granite floor running through the house and into the pool, creating the desired visual unity.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Cite: "GCP House / Bernardes Arquitetura" [Casa GCP / Bernardes Arquitetura] 27 Nov 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/571645/gcp-house-bernardes-arquitetura/> ISSN 0719-8884
© Leonardo Finotti

巴西GCP住宅 / Bernardes Arquitetura建筑事务所