ML House / Bernardes Jacobsen

ML House / Bernardes Jacobsen

© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti+ 12

Porto Feliz, Brazil
  • Interiors:Marina Linhares
  • Landscape:Isabela Duprat
  • Lighting:Lightworks
  • Site Area:2790 m²
  • Project Architects:Thiago Bernardes, Paulo Jacobsen e Bernardo Jacobsen
  • Project Team:Jaime Cunha Júnior, Christian Rojas, Daniel Vanucchi, Edgar Murata, Gabriel Bocchile e Ricardo Luna
  • City:Porto Feliz
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. This weekend house in São Paulo was designed for a couple with young children. The architectural style is very clear: organized in a square layout, the outer perimeter is enclosed by circular metal pillars that support the generous overhang and cover the balcony, and mark the inner courtyard of the same format that occupies the central position.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Thus, the house has two facades, one outside and one inside, as well as two circulation galleries, one of them is the balcony and the other, the gallery that surrounds the courtyard. The enclosures of the facades are wooden slats and camouflaged frames of the same material that allow a controlled existence of indoor / outdoor permeability.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The central courtyard  enhances the natural lighting and ventilation, providing views of the generous garden from all environments.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Vertical enclosures do not touch the roof, except in the living room, which helps to give lightness to the roof that rests on the metal pillars with a rhythmic spacing of 5 by 5 meters.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The residence separated from the ground and the main access is through a large pivot door that directs the circulation around the inner garden.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The living area of the residence is located at the back, on the north facade, and can be fully integrated with the outdoor garden, where there is a pool, with the same dimensions as the central courtyard. The intimate area is on the east façade and to the west are the service areas.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "ML House / Bernardes Jacobsen" [Casa ML / Bernardes Jacobsen] 25 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/571073/ml-house-bernardes-jacobsen> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.