the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Canada
  5. Humà Design
  6. 2014
  7. SSENSE / Humà Design

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

SSENSE / Humà Design

  • 01:00 - 10 December, 2014
SSENSE / Humà Design
SSENSE / Humà Design, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 14

© Adrien Williams
© Adrien Williams

Text description provided by the architects. Situated at the top of 333 Chabanel in Montreal, the new Ssense office takes an entire floor of a former textile factory and transforms the space into a modern office space, studio and warehouse. Both creative and avant-garde in their use of digital retail, Ssense was looking for something that could be edgy, contemporary, and luxurious.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

We have designed a space that reflects their personality-logical, efficient, transparent and minimalist. The new refined materials act in contrast to the crude industrial shell. Inspired by the company’s graphic signature, we have created a minimalist black and white environment as the foreground to everyday business. The ceiling, walls, exposed column structure and even rusty pipes were kept intact like an artefact, as a background to the new architectural vision. The spirit of the project stands in the link between past and future.

Floor Plan
Floor Plan

The concept is amplified in the connections and details linking the new architectural elements to the original structure of the building and the soul of the place. The space is made out of 2 distinct zones. East side: where the common spaces are to be found including a big laboratory kitchen, a play zone, a series of refectory tables and lounge spaces. West side; a wide open space, large enough for a hundred employees, contains a dozen 12 foot long work tables. The white environment of open desks is designed with a parallel movement of graphical, linear lighting. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "SSENSE / Humà Design" 10 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/570201/ssense-huma-design/> ISSN 0719-8884