the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Greece
  5. MALVI
  6. 2014
  7. Astor Hellas HQ / MALVI

Astor Hellas HQ / MALVI

  • 01:00 - 6 December, 2014
Astor Hellas HQ / MALVI
Astor Hellas HQ / MALVI, © Giorgio Papadopoulos
© Giorgio Papadopoulos

© Giorgio Papadopoulos © Giorgio Papadopoulos © Giorgio Papadopoulos © Giorgio Papadopoulos + 28

  • Project Manager

    Georgios Meselidis
  • Lighting Design

    Michalis Gkourogiannis / Reflect Lights
  • Woodworks

    Vordounas Hand Made
  • More Specs Less Specs
© Giorgio Papadopoulos
© Giorgio Papadopoulos

Text description provided by the architects. Astor Hellas, a leading wholesale international trading company in the Greek market, approached us to design their new headquarters in Thessaloniki, an office space that would gather all of their functions in an open environment which would reflect both their values and their brand position.

First Floor Plan
First Floor Plan

On the reception floor, office space is minimal so as to accommodate visiting partners and clients as well as all secondary functions (such as the IT, archive and personnel rooms).

It also hosts the central conference room—detached from the main office areas—ensuring more efficient and constructive meeting sessions, away from interruptions and needless disturbances. Respectively, the second floor is reserved exclusively to office use, establishing a more productive setting without unnecessary distractions from other activities. All of the company’s divisions are gathered along with the management, providing a direct setting for an effective and smooth workflow.

© Giorgio Papadopoulos
© Giorgio Papadopoulos

In order to “break” the rigidity of the building’s rectangular floor plan, we decided to fragment the space into more energetic volumes that would make each office area appear larger and more connected to the one next to it. The daily operations of the company require constant interchange between its various divisions and visual communication is equally important to vocal one. The transparencies allow for a more direct approach between employees, while at the same time their juxtaposition creates an illusion of a much bigger space.

© Giorgio Papadopoulos
© Giorgio Papadopoulos

Having to tackle the reverberation issues that could be caused by the glass divisions, softer and more sound-absorbing materials were used throughout (cubicle dividers, flooring, etc.) in order to provide a work-friendly space by eliminating the environmental noise from office machines and minimizing background ones from phone calls and conversations.Storage space and amenities are hidden behind the wood-cladded walls, thus avoiding visual clutter which is crucial in an information-filled workplace.

© Giorgio Papadopoulos
© Giorgio Papadopoulos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Astor Hellas HQ / MALVI" 06 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/568682/astor-hellas-hq-malvi/> ISSN 0719-8884