the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. France
  5. SCAPE
  6. 2014
  7. ZAC del Lilas Multi-Purpose Building / SCAPE

ZAC del Lilas Multi-Purpose Building / SCAPE

  • 01:00 - 28 November, 2014
ZAC del Lilas Multi-Purpose Building / SCAPE
ZAC del Lilas Multi-Purpose Building / SCAPE, © Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

© Francesco Mattuzzi © Francesco Mattuzzi © Francesco Mattuzzi © Francesco Mattuzzi + 30

  • Project Manager

    Justyna Morawska
  • Construction, Plant, Costs Consultancy

    LGX Ingénierie Sustainable Development
  • Consultancy

    Franck Boutté
  • Landscape Consultancy

    GSA – Antonio Stignani
  • Consultants Acoustics

    ALTIA
  • Site Consultancy

    Alain Le-Bahl, Delphine Campi
  • More Specs Less Specs
© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

Text description provided by the architects. The building, measuring 3,800m2, designed by the architectural studio SCAPE, is located at the southern end of ZAC (urban development zone) at Porte des Lilas, and has among its main objectives that of transforming the relationship between the city of Paris within the Boulevard Périphérique and the districts on the outside.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

The building includes:

— Sports Centre: gym, climbing wall, multi-purpose hall and external sports areas

— Youth Space: music hall and multi-purpose rooms

— Centre for Psycho-Pedagogical Learning (CAPP): offices and psychomotor learning rooms

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

The building is situated in a sector between the districts of Les Lilas and Bagnolet that is undergoing intensive reconstruction; it is adapted both to suit the green spaces of the Fougères area and the organization for sports and public. This sector is mainly made up of public spaces that border the “Périphérique”: a large park to the north, Place del Marquis du Vercors in the axis of Avenue Porte des Lilas, and the large square with the cinema and circus to the south. Following the imminent reorganization of rue Paul-Meurice and rue du Docteur-Gley, a larger area will be granted to pedestrians and non-motorized traffic, planted with lines of trees and large areas of garden.

Floor Plan
Floor Plan

THREE CONSTRUCTION ELEMENTS DEFINED BY THE CHARACTER OF THE URBAN SITE

The site, in the middle of an area currently going through a transformation, provides the architects with a free space above the slab built over the Périphérique, as well as an area for construction: the project makes the most of what the site has to offer and develops in three main directions.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

Firstly: to take advantage of free space. This is a rare opportunity in such a dense context andallows the architects to integrate their project well into the landSCAPE of ZAC, fromthe Plaine Saint-Denis area to the Bagnolet area. The project is organized in such away as not to occupy all the available space with sports grounds (as imagined in theprogramme), but to keep back a part of the slab to plant a garden and a filter space:creating a break in the visual context of the Périphérique for effect.

Schema
Schema

Secondly: to create an esplanade-cum-building that guarantees continuity between the surroundingarea and the Centre. Locating the gym below ground, the architects are free tomake an easily accessible welcome space at street level and put the sports area onthe floor above, on the same level as the slab.

Thirdly: to devise a building with a compact and homogenous image that maintains the autonomyof its functions. From a local point of view, a user can clearly perceive the threeelements and their different accesses: the volumes of the Sports Centre, the Psycho-

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

Pedagogical Centre and the Youth Space form a whole that alternates with luminous patios with plenty of plants to animate the façade. From an urban point of view, through their relationship with ZAC and the Périphérique, the three elements are integrated into one entity with a clear, straightforward architecture forming a compact mass where large glass bays, set back with respect to the line of the façade, create the connection between ground and sky.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

THREE PROGRAMMES OF INTERACTION AND AUTONOMY INTEGRATED IN A DYNAMIC SYSTEM

The building, which looks compact when seen from the outside, houses a dynamic system within: here the architects have designed a rich and varied visual apparatus, which respects the requirements and the particular necessities for the implementation of each activity.

Elevation
Elevation

With regard to the three structures, the architects have designed a very simple system of signs that will guide the users to the main zones of activity: the directions are shown on large colored panels, with different colors for each zone. The choice of color has been made to match the materials used in the floor of the area concerned: resin (for the corridors and common parts), PVC floors (for the gym, offices and multi-purpose halls) and parquet (for the music and dance rooms). The emphasis is on simple materials destined for intense use and which are efficient in terms of comfort and acoustics.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

— The Sports Centre

Due to the limits and constrictions imposed on the lot’s area for construction, the architects chose to locate the gym at the edge of the adjacent lot (occupied by a recycling centre, currently under construction), with a blind façade facing north. Thus the Sports Centre occupies the northern part of the lot, with a façade towards the east over rue Paul-Meurice where the entrance is located and a western façade looking towards the Périphérique.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

The entrance hall is in transparent glass, and stands as a permeable diaphragm between the public space and the sports hall; the flows of people organize themselves from this large luminous space: Closed stairs lead down to the gym in the basement and the changing rooms, which act as a filter between the common parts, the gym and the service rooms;

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

At the back of the ground floor is the access to the climbing wall and the changing rooms;

A second, open, staircase leads to the first floor where the multi-purpose rooms and external sports areas can be found. The gym is at the heart of the project: with its large empty volume it creates a link between the sports grounds and the slab garden and the large entrance hall and climbing wall, which open with vast glass walls onto the gym. Its underground location is essential for the general organisation of the project.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

The climbing wall, organized for use at every level, is double height, reaching 9 metres high. It opens onto rue Paul-Meurice and is visible from the common parts on the first floor and connected to the gym. It receives natural light from street level and by a glass wall placed high up, so as to create the sensation of a lift towards the sky.

Finally, the first floor is the level that introduces physical continuity with the other sports activities: the multi-purpose hall, dedicated both to martial arts and to dance, the sports terrain, located on the roof of the gym, and the sports areas that are located on the slab over the Périphérique. Each of these activity spaces has its dedicated changing rooms and service areas. The offices for management of the Centre are also found on this level: the director’s office, meeting room, staff rooms and the infirmary.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

— The Youth Space

The Youth Space is located on the corner of rue Paul-Meurice and rue Léon-Frapié, on the ground floor. Access is gained through a second patio, situated on rue Léon-Frapié.

The hall is designed to be a space for shared living, hence it is placed at the centre of the two poles within the lot: the area for music, with three music rooms that are visible from the street, and the activity area with two multi-purpose rooms. The rest of the structure is devoted to management offices and staff areas.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

— The Centre for Psycho-Pedagogical Learning

The Centre for psycho-pedagogical learning is designed to welcome children and adolescents and is located on the corner of rue Paul-Meurice and rue Léon-Frapié, on the first floor. An open stairway with zenithal lighting leads to the waiting room, decorated as a convivial space, from which the kids can make their way to the re-education rooms and the two psychomotor learning rooms, situated in the western part of the building and looking onto the green spaces above the Périphérique.

Elevation
Elevation

A PROJECT THAT BELONGS TO A FIRM LOGIC OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT

From the very first, this project has been designed to respond to the ever more exacting requirements of the Commune of Paris as regards sustainable development, understood in the broadest sense of the term.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

The architects have consolidated the “building mass” and freed up space on the slab covering the Périphérique and between the buildings. The guiding principle from a morphological point of view is that of a compact system: the Sports Centre, Youth Space and Centre of Psycho-Pedagogical Learning are all pure volumes. The Sports Centre is located partly underground in order to limit the exposed area and maximize inactivity. To mitigate the density of building, they have created green areas, constituting breathing spaces. Despite the limited space available due to the numerous restrictions on the lot, the various elements have been successfully located so as to exploit the daylight and natural ventilation as much as possible. In the same manner, great care was taken when spacing the buildings one from another so as to guarantee the maximum amount of light and vegetation between them.

Floor Plan
Floor Plan

To satisfy the energy performance required by the City of Paris (consumption of 50kWh/m²), the system has been completed with a series of technical expedients: external insulation, high performance glass, a Power-pipe© water recycling system (which is highly relevant in a building with such uses) and a roof area of approximately 300 m2 devoted of photovoltaic panels.

© Francesco Mattuzzi
© Francesco Mattuzzi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "ZAC del Lilas Multi-Purpose Building / SCAPE" 28 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/567698/zac-del-lilas-multi-purpose-building-scape/> ISSN 0719-8884